Četvrtak, 19 rujna, 2024
spot_img

Zadnje objave

Možda vam se sviđa

Amerikanci izgubili 5,6 milijardi dolara na kripto prijevarama u 2023. godini

Amerikanci su prošle godine izgubili 5,6 milijardi dolara zbog kripto prevaranata, što predstavlja rast od 45% u odnosu na prethodnu godinu, prema izvješću FBI-a o prevarama s kriptovalutama objavljenom ranije ovog tjedna.

Direktor FBI-a, Christopher Wray, istaknuo je da je najbolji način borbe protiv kripto prevara prijavljivanje zločina FBI-jevom Centru za pritužbe na internetski kriminal. Čak i bez financijskog gubitka, prijave su ključne. Prošle godine, centar je primio više od 69.000 prijava vezanih uz kibernetički kriminal i financijske prevare s kriptovalutama, prenosi Poslovni Plus.

Wray je istaknuo da prevare usmjerene na ulagače s kriptovalutama brzo rastu u ozbiljnosti i složenosti. Investicijske prevare činile su većinu prijava, s 32.094 izvještaja. Druga najčešće prijavljena vrsta prevare bile su prevare s tehničkom podrškom, s 8.719 prijava, prema izvješću BusinessInsidera.

Izvješće otkriva da su investicijske prevare s kriptovalutama najraširenije, s ukradenih 3,9 milijardi dolara. Prijevare s krađom osobnih podataka dolaze na drugom mjestu, s gubicima preko 490 milijuna dolara.

Osobe starije od 60 godina prijavile su najveći broj kripto prevara i imale najveće gubitke. Ukupno je zabilježeno više od 16.000 prijava s gubicima većim od 1,6 milijardi dolara.

Nedavno izvješće Better Business Bureau-a pokazuje da generacija Z najviše gubi novac zbog internetskih prijevara. Međutim, osobe u dobi od 55 do 64 godine su najpodložnije internetskim investicijskim prevarama.

Prema FBI-ju, većina prijava za gubitak novca zbog kripto prevara vezanih uz kioske bila je od osoba starijih od 60 godina. Ova dobna skupina izgubila je više od 124 milijuna dolara zbog prevara s kripto bankomatima. Osobe u dobi od 50 do 59 godina prijavile su drugi najveći gubitak, s više od 11 milijuna dolara.

FBI preporučuje provjeru broja telefona koji vas kontaktira i njegovo registriranje na tvrtku. Također, obratite pažnju na neskladne nazive domena i e-mailova lažnih web stranica.

FBI ističe da nijedna legitimna agencija neće tražiti plaćanje putem kripto kioska. Ako investicija izgleda predobro da bi bila istinita, vjerojatno i jest.

Prijavite se na naš Newsletter

Popularno