Ponedjeljak, 23 rujna, 2024
spot_img

Zadnje objave

Možda vam se sviđa

Birmingham City i održivost: transformacija vrijedna pažnje

Birmingham City prolazi kroz transformaciju koja obećava mnogo više od pukog sportskog uspjeha – klub gradi budućnost koja je održiva na svim nivoima, piše sportski novinar Daniel Ivery.

Nekada su nacionalne novine samo prenosile rezultate susreta Birmingham Cityja i Wrexhama u trećoj ligi. Danas je njihova utakmica u ponedjeljak postala jedna od ključnih u cijeloj EFL sezoni.

To je rezultat investicija u oba kluba, uz prisustvo slavnih ličnosti i rastući komercijalni uspjeh.

Vlasnici i potencijalni kupci već su donijeli sjaj i glamur. Od javnih izjava na parkiralištu Kop do smjelih transfernih obećanja, Birmingham City je proteklih 15 godina bio sve samo ne dosadan.

Tom Wagner i Knighthead se ističu jer razumiju da povrat ulaganja zahtijeva pretvaranje Birmingham Cityja u održiv klub.

Šta je ključno za održivost?

Održivi nogometni klub znači jednostavno zarađivati dovoljno da pokrije troškove transfera i plaća potrebne za uspjeh na terenu.

Iako se koncept održivosti čini jednostavnim, mnogi klubovi u engleskoj nogometnoj piramidi to nisu postigli, piše Forbes. U posljednjih nekoliko godina nije bilo mnogo bankrota, ali su se dogodili ozbiljni slučajevi. Također, administracija i likvidacija nisu jedini problemi koji proizlaze iz nedostatka održivosti.

Iskreno, ne vjeruje se da je Birmingham City bio na rubu bankrota pod prethodnim vlasnicima. Međutim, očigledno je da je klub bio zarobljen u začaranom krugu rezanja troškova, što ga je polako iscrpljivalo.

Nedavne transfere izazvale su pitanja o financijama i motivima grupe Knighthead izvan navijačke baze, a tema održivosti se ponovno aktualizirala. Neki su smatrali da je potrošen novac na Jaya Stansfielda neprimjeren za klub iz treće lige. Iako se ovi komentari mogu lako odbaciti kao zavist, važno je razumjeti njihove greške.

Što održivost znači u nogometu?

Na sreću, u proteklim godinama obavljeno je mnogo istraživanja o održivosti nogometnih klubova, a vlada je razmatrala uvođenje neovisnog regulatora.

U rujnu 2023. objavljeno je istraživačko izvješće pod Sunakovom vladom, koje su suautori Kieran Maguire i dr. Christina Philippou, pružilo dublji uvid u ovu temu.

Ključne metrike za održivost

Maguire i Philippou su razvili niz metrika za procjenu održivosti nogometnih klubova:

  • Metrike temeljene na prihodu
  • Kontrola obračuna plaća
  • Operativni novčani tok (OCF)
  • Trenutni omjer
  • Vlasnički kapital
  • Neto dug nogometa

Metrike temeljene na prihodu otkrivaju oslanja li se klub na jedan izvor prihoda, poput prihoda od emitiranja. Kontrola plaća procjenjuje troši li klub previše na plaće igrača.

Pomoću ovih metrika, Maguire i Philippou su identificirali klubove u financijskim poteškoćama i razinu tih problema.

Koliko je održiv Birmingham City?

Izvješće Maguirea i Philippoua temelji se na najnovijim dostupnim računima za sezonu 2021/22, koji pokazuju ozbiljne probleme Birmingham Cityja:

KlubPostotak prihoda od emitiranjaKontrola obračuna plaćaTrenutni omjerOCF
Birmingham City 46%177%0,1322.8

Iako Birmingham City nije značajno ovisio o prihodima od emitiranja, kontrola plaća bila je daleko iznad preporučenog omjera od 70%. Osim toga, trenutni koeficijent od 0,13 znatno je ispod preporučene razine od 0,6, što ukazuje na nisku likvidnost kluba.

Nakon objave ovog izvješća, Birmingham City je predstavio svoje račune za sezonu 2022/23, a situacija se nije značajno promijenila:

KlubPostotak prihoda od emitiranjaKontrola obračuna plaćaTrenutni omjerOCF
Birmingham City48%145%0,1322.7

Iako su ove brojke zabrinjavajuće, one su prikupljene prije nego što je Knighthead preuzeo kontrolu. Stoga ih ne možemo koristiti za procjenu njihovog utjecaja.

Održivost pod upravom Knightheada

Dok se ne objave novi računi za sezonu 2023./24., teško je donijeti jasne zaključke o održivosti Birmingham Cityja pod Knightheadom.

Međutim, Tom Wagner i Garry Cook, sa svojim timom, posjeduju iskustvo i znanje za izgradnju održive budućnosti kluba. Povećanje raznolikosti prihoda, posebno od utakmica i komercijalnih aktivnosti, ključno je za smanjenje ovisnosti o jednom izvoru prihoda.

Ako Birmingham City želi postići uspjeh i održivost, moraju se nastaviti komercijalne promjene. Klub treba povećati prihode kako bi stabilizirao svoje financije.

Uspjeh na terenu, zajedno s financijskom stabilnošću, jedini je put ka svjetlijoj budućnosti kluba i njegovih navijača.

Prijavite se na naš Newsletter

Popularno