Srijeda, 25 rujna, 2024
spot_img

Zadnje objave

Možda vam se sviđa

Narodna banka Kine najavljuje povijesne mjere za jačanje rasta od 5%

Kineska centralna banka je pokrenula jedinstvene mjere regulative s ciljem poticanja nacionalnog gospodarstva i postizanja rasta od približno pet posto.

Guverner Narodne banke Kine, Pan Gongsheng, smanjio je iznos novca koji banke moraju zadržavati u rezervama. Ovo je trenutno najniža razina od 2020. godine, uz najavu smanjenja referentne kamatne stope. Ovo je prvi put u posljednjih deset godina da su obje mjere uvedene istog dana. To ukazuje na njihovu hitnu potrebu.

Pan Gongsheng je također najavio paket mjera usmjerenih na jačanje problematičnog sektora nekretnina u zemlji. Ove mjere uključuju smanjenje troškova zaduživanja za hipoteke vrijedne 5,3 trilijuna dolara te ublažavanje pravila vezanih uz kupnju druge nekretnine, prema izvještaju Bloomberga.

Kina će takođe “otključati” najmanje 800 milijardi juana (113 milijardi dolara) za podršku likvidnosti na tržištu vrijednosnih papira. Dužnosnici također razmatraju moguće posljedice osnivanja novog fonda za stabilizaciju tržišta kapitala u zemlji.

Reakcije su trenutno pozitivne, s indeksom CSI 300 koji je porastao pet dana zaredom, zabilježivši rast od 1,3 posto. Više od 200 kompanija također je zabilježilo povećanje vrijednosti svojih dionica, saznaje Biznis.

Tržišta roba zabilježila su skromne dobitke, dok je juan ostao gotovo nepromijenjen u odnosu na dolar. Prinosi na kineske 10-godišnje obveznice porasli su za dva bazna boda, dostigavši 2,05 posto, čime su nadoknadili prethodni pad na rekordno nisku razinu.

Prijavite se na naš Newsletter

Popularno