Petak, 27 rujna, 2024
spot_img

Zadnje objave

Možda vam se sviđa

Svjetsko gospodarstvo temelji rast na oporavku potražnje

Svjetsko gospodarstvo porast će i u ovoj godini nešto više od tri posto. Rast je temeljen na većim primanjima kućanstava, popuštanju inflacije i sniženijim troškovima zaduživanja. Sve ovo će poduprijeti potražnju, procijenila je u srijedu Organizacija za ekonomsku suradnju i razvoj (OECD). Gospodarska aktivnost porast će u ovoj godini za 3,2 posto, izračunali su u OECD-u, blago podigavši dosadašnju procjenu.

Isti tempo rasta očekuju i u 2025. godini. Nove procjene pokazuju da bi se tempo gospodarske aktivnosti i u ovoj i u idućoj godini trebao zadržati na lanjskoj razini. Inflacija je oslabila i središnje banke počele su snižavati troškove zaduživanja, što će potaknuti potrošnju, ističu u OECD-u.

Cilj je vrlo blizu u 2025.

Cijene nafte padale su u proteklim mjesecima i ako se taj trend nastavi globalna stopa inflacije mogla bi u idućoj godini biti za pola postotnog boda niža no što se očekivalo, napominju.

Na razini skupine G20 trebala bi u ovoj godini iznositi 5,4 posto, izračunali su. Snizivši procjenu iz svibnja za pola postotnog boda.
U 2025. trebala bi se spustiti na 3,3 posto i biti za 0,3 postotna boda niža no što su pokazivale dosadašnje procjene. Stope inflacije približavaju se razinama koje centralne banke ciljaju, primjećuju u OECD-u. Izračunavši da bi i u eurozoni i u SAD-u potrošačke cijene u ovoj godini trebale u prosjeku porasti za 2,4 posto.

U 2025. inflacija bi se u eurozoni trebala posve približiti ciljanoj razini od 2,0 posto. Dok će u SAD-u biti još i niža i iznositi 1,8 posto. U uvjetima popuštanja inflacije američka središnja banka snizit će do kraja iduće godine kamatnu stopu na 3,5 posto. Prošli tjedan Fed je kamatni raspon snizio za pola postotnog boda, na 4,75 do 5,00 posto. Europska središnja banka spustit će ih pak u istom vremenskom razdoblju s 3,5 na 2,25 posto, prognoziraju.

Plaće i krediti pomažu eurozoni

Američko gospodarstvo porast će ove godine za 2,6 posto i zamjetno usporiti u 2025. Uz prognoziraju stopu rasta od 1,6 posto, izračunali su u OECD-u, istaknuvši da će usporavanje zakočiti sniženi troškovi zaduživanja. Gospodarska aktivnost u eurozoni porast će pak u ovoj godini za 0,7 posto i za 1,3 posto u 2025. Oslonjena na oporavak realnih primanja i poboljšanu dostupnost kredita.

Njemačko gospodarstvo bit će i ove godine ′zarobljeno′ u stagnaciji. 2025. trebala bi donijeti oporavak, uz prognoziranu stopu rasta od jedan posto. Kinesko gospodarstvo porast će pak u ovoj godini za 4,9 posto i za 4,5 posto u 2025., budući da će posustala osobna potrošnja i kriza na tržištu nekretnina biti protuteža vladinim poticajima. Najsnažniji gospodarski rast u skupini G20 OECD prognozira Indiji, po stopi od 6,7 posto u ovoj i 6,8 posto u idućoj godini. Indonezija bi prognoziranim stopama rasta većim od pet posto trebala nadmašiti Kinu.

Rusko gospodarstvo porast će pak u ovoj godini za 3,7 posto, izračunali su u OECD-u, podigavši procjenu iz svibnja za 1,1 postotni bod. U 2025. rast bi trebao naglo usporiti, na samo 1,1 posto, više-manje u skladu s proljetnom prognozom, prenosi Hrportfolio.

Prijavite se na naš Newsletter

Popularno