Petak, 27 rujna, 2024
spot_img

Zadnje objave

Možda vam se sviđa

Podignute prognoze potražnje za naftom

Organizacija zemalja izvoznica nafte (OPEK) podigla je srednjoročne i dugoročne prognoze svjetske potražnje za naftom. Predviđajući da će motori njezinog rasta biti Indija, Afrika i Bliski istok.

U 2028. godini svjetska potražnja za naftom trebala bi dosegnuti 111 milijuna barela dnevno (bpd), objavio je OPEK u godišnjoj prognozi, podigavši prošlogodišnju procjenu za 800 tisuća barela dnevno. Za 2029. godinu prognoziraju potražnju od 112,3 milijuna barela dnevno.

Među razlozima za podignute prognoze u OPEK-u navode snažnije ekonomsko okruženje u usporedbi s prošlom godinom. Zahvaljujući popuštanju inflacijskog pritiska i snižavanju troškova zaduživanja. Restriktivna monetarna politika zakočila je aktivnost u vodećim ekonomijama. Ovo obično podrazumijeva i smanjenu potrošnju energenata.

“Izvor potražnje u budućnosti bit će zemlje u razvoju zbog sve većeg broja stanovnika, srednje klase i urbanizacije”, – rekao je glavni sekretar OPEK-a Haitham Al Ghais tijekom predstavljanja izvještaja u Brazilu. “Vrhunac potražnje za naftom još se ne nazire”, napisao je Al Ghais u predgovoru izvješća.

U novim podignutim prognozama OPEK izdvaja i sporiju tranziciju na električna vozila i čišća goriva. “U proteklih godinu dana dodatno se proširilo saznanje da svijet može postepeno uvoditi nove izvore energije u velikim količinama tek kada je istinski spreman”, kazao je Al Ghais.

Do 2045. godine svjetska potražnja za naftom trebala bi po OPEK-u dostići 118,9 milijuna barela dnevno. Ovo je oko 2,9 milijuna bpd više nego što su prognozirali u prošlogodišnjem izvješću.

Do sredine stoljeća trebala bi iznositi 120,1 milion barela dnevno. Naftni sektor trebat će do sredine stoljeća ulaganja u iznosu 17,4 biliona dolara, pokazuju novi OPEK-ovi izračuni. Još prošle godine grupa je potrebna ulaganja u tom vremenskom okviru bila procijenila na 14 biliona dolara, navode Nezavisne.

Prijavite se na naš Newsletter

Popularno