Petak, 27 rujna, 2024
spot_img

Zadnje objave

Možda vam se sviđa

Europske zemlje zalažu se za veću kontrolu kineskih online trgovina

Njemačka, zajedno s drugim zemljama EU uključujući Austriju, zalaže se za veću kontrolu nad kineskim online trgovcima kao što su Temu i Shein.

“Ne možemo više prihvatiti da svaki dan stižu stotine tisuća paketa s proizvodima koji ne zadovoljavaju europske standarde”, rekao je u Bruxellesu Sven Giegold, državni tajnik u njemačkom ministarstvu gospodarstva.

Kako javlja austrijska tiskovna agencija APA, njemačka vlada, zajedno s Austrijom, Poljskom, Danskom, Nizozemskom i Francuskom, poziva Europsku komisiju na dosljednost u izricanju kazni kineskim internetskim trgovcima ako se ne pridržavaju važećih europskih pravila.

Na dodatne mjere za uspostavu poštene konkurencije između europskih i kineskih internetskih trgovaca također pozivaju Austrijsko trgovačko udruženje i gospodarska komora. Među ostalim, njemačke savezne države predlažu otkrivanje i kažnjavanje kršenja sveobuhvatnim prikupljanjem podataka i tješnjom suradnjom između nadležnih tijela, piše Seebiz.

Kineske online trgovine Shein i Temu vrlo su popularne u Njemačkoj i Austriji, čemu najviše doprinose niske cijene proizvoda. Prema podacima kölnskog istraživačkog instituta IFH, 43 posto potrošača u Njemačkoj kupuje na ovim mjestima.

Predstavnici udruga potrošača i vladajući političari, pak, kritični su prema kvaliteti proizvoda na internetskim trgovinama, nedostatku kontrole i nelojalnoj konkurenciji.

Prijavite se na naš Newsletter

Popularno