Petak, 27 rujna, 2024
spot_img

Zadnje objave

Možda vam se sviđa

Rolex počinje prodavati korištene satove

Rolex želi unovčiti veliku potražnju i malu ponudu na tržištu tako što sada nudi i polovne satove u svom vodećem butiku u Ženevi.

Butik trenutno nema nove satove na zalihama, međutim, oni nude korištene satove, takozvane „certificirane polovne“ satove, ali za ozbiljno veliki novac.

Platinasta Daytona iz 2020. godine, sa svjetloplavim brojčanikom i smeđim keramičkim okvirom koji se kao nov prodaje po cijeni od 74.400 švicarskih franaka, ali je nedostupan, može se kupiti polovan za 110.000 franaka. Rolex je daleko najveći švicarski brend satova, koji proizvodi više od milijun komada godišnje.

Polovni satovi imaju Rolex certifikat

Prije dvije godine je Bloomberg pisao kako će Rolex početi izdavati certifikate o autentičnosti ovlaštenim prodavačima koji prodaju polovne satove.

Ovaj potez bez presedana švicarskoj kompaniji daje veći nadzor nad svojim proizvodima. Potiče tržište polovnih luksuznih satova vrijedno 20 milijardi dolara.

Očekuje se da će tržište luksuznih polovnih satova porasti na 35 milijardi dolara do 2030. godine, navodi Deloitte.

„Ovaj potez Rolexa pozdravlja se kao vjerojatno najznačajnija stvar koju je jedan proizvođač mogao učiniti da legitimira sekundarno tržište“, kaže Joshua Ganjei, glavni izvršni direktor kompanije European Watch Company sa sjedištem u Bostonu.

Predstavnici Rolexa u Ženevi rekli su da ovaj program ima za cilj kupcima pružiti „priliku da kupe zvanične polovne satove, a istovremeno imaju koristi od kvalitete i izvrsnosti koji su sastavni dio brenda“.

Pale cijene satova

Također otvara potpuno novi put prodaje za kupce Rolexa. Ranije ove godine je objavljeno da su cijene za Rolex, Patek Philippe i Audemars Piguet pale za 23%. Trgovci polovnom robom suočavaju se s brojnim preprekama kako bi proširili ovo novo tržište.

Jedan je pronalaženje dovoljnog broja satova, usprkos činjenici da ih ima oko 30 milijuna u opticaju. Drugi je pitanje profitabilnosti, jer ovlašteni trgovci obično zarađuju više od 30 posto bruto marže na novom Rolexu.

Za korištene satove, marža je mnogo manja. A u cijenu se mora uračunati i Rolexova naknada za autentifikaciju, koja obično iznosi oko 10-15% od prodajne cijene.

Potražnja za većinom novih Rolex modela i dalje nadmašuje ponudu.

Prijavite se na naš Newsletter

Popularno