Srijeda, 2 listopada, 2024
spot_img

Zadnje objave

Možda vam se sviđa

Finska suočena s tužbom ulagača zbog promjene energetske regulative

Finska je suočena s tužbom skupine ulagača pred međunarodnim arbitražnim sudom zbog pokušaja regulatora da ograniči poskupljenje prijenosa struje za potrošače, izvijestilo je finsko ministarstvo vanjskih poslova.

Američka investicijska kompanija KKR, švedski fond AMF i kanadski OTTP podnijeli su Finskoj dvije tužbe pred ICSID-om Svjetske banke.

Ulagači, koji posjeduju 20% udjela u Caruni, tvrde da je Finska prekršila obvezu nepromjene regulative potpisivanjem Energetske povelje.

“U kolovozu smo primili zahtjev za arbitražom putem ICSID-a i trenutno ga proučavamo”, izjavila je Maria Pohjanpalo za Reuters. Nije komentirala hoće li Finska slijediti EU u izlasku iz Energetske povelje. Finski regulator je izmijenio metodologiju izračuna maksimalne zarade za vlasnike mreže kako bi ograničio rast cijena struje, prenosi Seebiz.

Regulativa povećava vrijednost mreže, što dovodi do neopravdanog poskupljenja prijenosa. Prodaja će rasti, ali usporenim tempom od 4 do 10 posto do 2031. godine. Kanadski mirovinski fond i američki KKR izjavili su da su promjene regulative narušile stabilnost i prekršile obveze Finske prema Energetskoj povelji.

Švedski mirovinski fond zatražio je nadoknadu gubitaka za sebe i svoje članove koji štede za mirovinu. Regulator nije komentirao upit Reutersa o sporu. Preliminarna procjena tužbe iznosi oko dvije milijarde eura, rekao je izvor za Reuters. Ako međunarodni centar prihvati zahtjeve, postupak bi mogao trajati godinama.

Prijavite se na naš Newsletter

Popularno