Srijeda, 2 listopada, 2024
spot_img

Zadnje objave

Možda vam se sviđa

Giorgia Meloni razgovarala s čelnicima BlackRock-a oko ulaganja

Talijanska premijerka Giorgia Meloni sastala se u ponedjeljak sa čelnikom američkog fonda BlackRock Inc Larryjem Finkom. Razgovarali su o mogućim ulaganjima u podatkovne centre i prateću energetsku infrastrukturu, priopćio je njezin ured.

Rim i najveći upravitelj imovinom u svijetu dogovorili su uspostavu radne skupin. Trebali bi razmotriti moguće zajedničke projekte, stoji u priopćenju.

Tema razgovora Meloni i Fink bila su i moguća ulaganja u talijansku prometnu infrastrukturu. Pored toga i u druge strateške sektore, izvijestio je ured, ne navodeći pojedinosti.

Sredinom rujna BlackRock je bio objavio da će s Microsoftom osnovati fond za ulaganja u podatkovne centre. Pored toga zainteresirani su i za energetske projekte za umjetnu inteligenciju. Fond Global AI Infrastructure Investment Partnership trebao bi proširiti ′nabavne lance′ za umjetnu inteligenciju i osigurati više struje, izvijestili su.

Glavni partner u fondu bit će investicijska tvrtka iz Abu Dhabija MGX. Stručno znanje osigurat će američki proizvođač čipova Nvidia.

Kompanije su izvijestile da žele razviti investicijski potencijal od 100 milijardi dolara. Kada se uključi financiranje duga, napominjući da će većina ulaganja biti usmjerena u SAD, a ostatak u zemlje partnere.

Talijanska vlada odvojeno je pak prošli tjedan BlackRocku odobrila više od tri posto vlasničkog udjela u domaćoj obrambenoj i zrakoplovnoj skupini Leonardo, prema dokumentu u koji je Reuters dobio uvid.

Dozvola se temelji na „zlatnoj dionici” koja državi omogućuje da blokira ili uvjetuje strana i domaća ulaganja. Prema dokumentu poslanom iz ureda premijerke Meloni u parlament.

Rim se pita i pri promjenama u upravi kompanija u strateškim sektorima kao što su energetika, telekomunikacije, proizvodnja vojne opreme i bankarstvo. BlackRock već drži sedam posto udjela u UniCreditu i pet posto udjela u Intesi Sanpaolo, dvije najveće talijanske banke, koje posluju i u Bosni i Hercegovini.

Prijavite se na naš Newsletter

Popularno