Petak, 4 listopada, 2024
spot_img

Zadnje objave

Možda vam se sviđa

Ulagači prikupili dodatnih 6,5 milijardi dolara za OpenAI

Vrijednost same kompanije je za umjetnu inteligenciju, Open AI, je povećana na 157 milijardi dolara. Ovaj iznos je skoro dvostruko veći od procjene kompanije s početka godine.

Sredstva od 6,6 milijardi dolara bit će usmjerena za istraživanje umjetne inteligencije, proizvodima i uslugama, kao i računarskim kapacitetima kompanije, saopćili su iz OpenAI, prenosi Forbes.

OpenAI je dobio sredstva od kompanija Thrive, Softbank i Nvidia. Među investitorima je i dugogodišnji partner Microsoft, koji je prema pisanju The Wall Street Journala uložio nešto manje od milijardu dolara.

Nova procjena vrjednosti OpenAI je skoro duplo veća od približno 80 milijardi dolara iz veljače, izvjestio je The New York Times. Investitori u ovom krugu financiranja mogu povući sredstva ako OpenAI, koji je trenutno neprofitna organizacija, ne završi tranziciju u kompaniju koja ostvaruje profit.

Godine će proći dok Open AI postane profitabilan

Thrive Capital je osnovao i njime upravlja Joshua Kushner, brat Jared Kushner, zeta bivšeg predsjednika Donalda Trumpa i nekadašnjeg visokog savjetnika.

Generalni direktor OpenAI Sem Altman će, prema navodima, dobiti 7% udjela u kompaniji. Kada ona prijeđe u strukturu za ostvarivanje profita. Potencijalno će moći povećati udio na 11% uz novu procjenu vrijednosti.

OpenAI je više nego učetvorostručio svoju vrijednost u odnosu na prošlu godinu. Tada je iznosila 29 milijardi dolara, prema izvještajima Timesa. List je naveo da je kompanija ove godine povećala broj zaposlenih sa 1.000 na 1.700. Organizacija je na čelu buma umjetne inteligencije inteligencije i konstantno dobija potporu od drugih tehnoloških giganata poput Microsofta. Ova kompanija je od 2019. uložila najmanje 13 milijardi dolara u OpenAI.

Tranzicija iz dobrotvorne neprofitne organizacije u profitabilnu kompaniju pažljivo se prati kako kompanija širi svoju ponudu i prihode. Kompanija očekuje da ove godine ostvari 3,7 milijardi dolara prihoda i oko pet milijardi dolara gubitaka, prema Timesu. Tranzicija u kompaniju koja ostvaruje profit mogla bi privući više investitora, izvijestio je Journal. Napominjući da bi proces mogao trajati godinama navodi Forbes.

Prijavite se na naš Newsletter

Popularno