Nedjelja, 6 listopada, 2024
spot_img

Zadnje objave

Možda vam se sviđa

Dodatne carine – fatalan signal za automobilsku industriju

Njemački proizvođači automobila, nakon glasovanja u Europskoj uniji koje je otvorilo vrata kaznenim carinama na uvoz kineskih vozila, pozvali su na pregovore kako bi se izbjegao trgovinski rat.

Volkswagen je apelirao na Europsku komisiju i kinesku vladu da „konstruktivno nastave pregovore u potrazi za političkim rješenjem”, prenosi Biznis.

„Sprečavanje zaštitnih tarifa i izbjegavanje trgovinskih sukoba moraju biti zajednički cilj“, navodi se u priopćenju grupe. Istovremeno, rješenje se mora naći na stolu prije kraja mjeseca i stupanja na snagu europske mjere.

„Planirane tarife su pogrešan pristup“ i takav potez „neće poboljšati konkurentnost europske automobilske industrije“, upozorili su iz Volkswagen-a.

BMW je ukazao i na negativne posljedice carina.

„Današnje glasovanje je fatalan signal za europsku automobilsku industriju“, rekao je direktor kompanije Oliver Zipse. Dodao je da je sada neophodno da Europska komisija i Kina brzo pronađu rješenje i spriječe trgovinski rat koji će na kraju svima donijeti gubitke.

Većina članica Europske unije glasovala je za uvođenje kaznenih tarifa na električne automobile iz Kine, u iznosu do 35,3 posto.

Kina je važno tržište za njemačke proizvođače i mogući tarifni rat će dodatno produbiti njihove probleme.

Prijavite se na naš Newsletter

Popularno