Petak, 18 listopada, 2024
spot_img

Zadnje objave

Možda vam se sviđa

BiH: uvoz zlata tri puta veći nego prošle godine

U Bosnu i Hercegovinu je za devet mjeseci ove godine uvezeno zlata u vrijednosti od 1,645 milijuna konvertibilnih maraka. Što je gotovo tri puta više u odnosu na isto razdoblje prošle godine. Razlog je, kažu upućeni, stalni rast cijene ovog plemenitog metala.

Prilikom uvoza zlata, prema podacima Uprave za neizravno oporezivanje (UIO) BiH, od siječnja do kraja rujna ove godine naplaćene su dažbine u iznosu od 281.324 marke.

U isto vrijeme prošle godine, pokazuju podaci UIO BiH, uvezeno je zlata u vrijednosti od 561.669 maraka, dok je na carine potrošeno 96.350 KM.

Kako se navodi, najviše ovog plemenitog metala u raznim oblicima dolazi iz Italije, zatim Slovenije, Kine i Njemačke.

Trgovci nakitom širom Srpske tvrde da je cijena zlata u stalnom porastu, zbog čega su i oni primorani pratiti kretanja na svjetskim burzama, što se dijelom odrazilo i na potražnju. Oni koji tu robu prodaju, kažu trgovci, čine to uglavnom u tradicionalnim prigodama poput babina i svadbi.

Dragan Lukić, direktor zlatare Škorpion iz Bijeljine, rekao je za “Glas Srpske” da je cijena zlata višestruko skočila.

„Gram zlata lani je bio oko 90 maraka, međutim, sada se ne može naći ispod 180 KM. Zlato je u roku od godinu dana drastično poskupilo, a onaj tko je prošle godine mogao kupiti gram za 100 maraka, danas ne može kupiti ni pola grama.“ – istaknuo je Lukić. Dodao je da onaj tko je prošle godine uložio u zlatni nakit ima komad koji je danas gotovo tri puta vrjedniji.

Kupuje se manji nakit

Vlasnik banjalučke zlatare Šarm Saša Koštica istaknuo je da su u proteklih devet mjeseci imali manje posla nego prošle godine. Kao i da građani kupuju najmanji nakit, najčešće dukate, prenosi Seebiz.

„Gram zlata trenutno košta 180 maraka, što je tridesetak maraka više nego prošle godine. S obzirom na situaciju u svijetu, stanovnici su puno oprezniji u trošenju novca, kupuju samo ono što moraju.“- rekao je Koštica. Dodao da će, kako stvari trenutno stoje, cijena zlata i dalje rasti.

Da cijena zlata neće ostati na ovoj razini, tvrdi suvlasnik trebinjske zlatare “Rubin” Rašo Ninković. Prema njegovim riječima, gram zlata u Trebinju se kreće od 160 do 170 maraka.

„Potražnja nije ni približno prošlogodišnjoj, ali kada pogledamo sve oko sebe, ne možemo reći da nismo zadovoljni prodajom. Sreća je što graničimo s Hrvatskom i Crnom Gorom, gdje je zlato puno skuplje, zbog čega nam dosta kupaca dolazi iz susjedstva.“ – rekao je Ninković. Rekao je kako se najviše prodaju naušnice, ogrlice, ali i drugi nakit.

Prema riječima ekonomista Marka Đoge, naši ljudi nemaju naviku štedjeti u zlatu ili drugim plemenitim metalima.

„Čisto sumnjam da se ti proizvodi kupuju za čuvanje u banci ili slično. Ti se skupi proizvodi uvoze i kupuju u čisto luksuzne svrhe ili ih kupuju tvrtke koje se bave proizvodnjom nakita. Uvoz zlata ne govori o bosanskohercegovačkoj ekonomiji.“ – smatra Đogo.

Prijavite se na naš Newsletter

Popularno