Financa
Digitalni poslovni portal

Agencija za bankarstvo FBiH uvela nove mjere ublažavanja rizika od rasta kamata

Agencija za bankarstvo Federacije BiH (FBA) donijela je nove podzakonske akte. Radi se o odluku o privremenim mjerama za ograničavanje izloženosti banke. Također i Odluku o dopuni Odluke o privremenim mjerama za ublažavanje rizika od rasta kamatnih stopa. Sve odluke stupaju na snagu danom donošenja.

Agencija za bankarstvo FBiH je saopćila da kontinuirano prati rizike i promjene koje mogu uticati na ekonomske uvjete i stanje u bankarskom sustavu. Prije svega rizike koji se odnose na značajno povećanje kamatnih stopa, jer su ovi rizici prisutni i u 2023. godini.

U skladu sa nadležnostima Agencije, donesene odluke, kao i nastavak aktivnosti Agencije u 2023. godini, dodatno su usmjereni na očuvanje gospodarstva i izbjegavanje prenošenja negativnih efekata sa drugih tržišta.

izvješće Agencija za bankarstvo Federacije BiH

S ciljem očuvanja stabilnosti tržišta i bankarskog sustava, Agencija je tijekom 2022. godine donijela odluke kojima je nastojala ograničiti rizike i posljedice makroekonomskih mjera i poremećaja na vanjskim tržištima. Podsjećamo, od listopada 2022., u trajanju od šest mjeseci na snazi je Odluke o privremenim mjerama za ublažavanje rizika od rasta kamatnih stopa. Zahvaljući odluci, zadržan je opći nivo kamatnih stopa na tržištu. Ostvareno je dominantno izbjegavanje povećanja kamatnih stopa od strane banaka.

Jasmin Mahmuzić - direktor Agencije za Bankarstvo FBiH
Jasmin Mahmuzić – direktor Agencije za Bankarstvo FBiH

Funkcioniramo u uvjetima mogućih značajnih poremećaja na eksternim tržištima. Očuvanje i jačanje stabilnosti bankarskog sustava postiže se dodatnim i privremenim upravljanjem rizicima. Bitno je upravljanje strukturom potencijalno značajnih i velikih izloženosti banaka na tržištima van Bosne i Hercegovine. Odluke će povoljno uticati i na kreditnu aktivnost. Jačanje konkurencije na domaćem tržištu“, saopćeno je iz Agencije za bankarstvo Federacije BiH.

Prijavite se na naš Newsletter

Možda Vam se sviđa

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da ste u redu s tim, ali možete odbiti ako želite. Prihvati Opširnije