Četvrtak, 18 travnja, 2024
spot_img

Zadnje objave

Možda vam se sviđa

Amazon zabilježio gubitak od 3,8 milijardi dolara

Kompanija Amazon, jedna od vodećih u svijetu u online trgovini, izvijestila je o značajnom poslovnom gubitku u prva tri mjeseca 2022. godine, što je dovelo do velikog pada njihovih dionica na Wall Streetu.

Ovaj američki tehnološki gigant zabilježio je neto gubitak od 3,8 milijardi dolara u kvartalu završenom 31. ožujka, što predstavlja oštar pad u odnosu na isti period prošle godine kada je kompanija ostvarila profit od 8,1 milijardu dolara, prenosi CNN.

Poslovni rezultat Amazona je također znatno podbacio u odnosu na predviđanja analitičara koji su u anketi kompanije Refinitiv, koja se bavi prikupljanjem i distribucijom financijskih informacijia, predviđali dobit od 4,4 milijarde dolara.

Amazon je negativan financijski rezultat pripisao gubitku od 7,6 milijardi dolara po osnovu investicija u kompaniju za proizvodnju električnih vozila Rivian Automotive.

Dionice Amazona pale su za oko 10 posto na produženom trgovanju u četvrtak navečer na Wall Streetu, nakon objavljenih poslovnih rezultata.

Ukupni prihodi kompanije su u izvještajnom periodu narasli za 7 posto na godišnjem nivou, na 116,4 milijarde dolara, što je malo iznad prognoza analitičara, ali sporije od rasta od 9 posto zabilježenog u posljednja tri mjeseca 2021.

Prema prognozi Amazona, rast prihoda će i dalje biti usporena u narednom kvartalu, pri čemu se predviđa povećanje prodaje između 3 i 7 posto.

Prijavite se na naš Newsletter

Popularno