Srijeda, 24 travnja, 2024
spot_img

Zadnje objave

Možda vam se sviđa

Analiza: Kriptotržište – tko je naviše zaradio, a tko izgubio, a tko je u zatvoru

Na zadnji dan tekuće godine analizirat ćemo kriptotržište u 2022. godini. Osim najvećih gubitnika i dobitnika, malo ćemo analizirati dešavanja s Bitcoin-om i Ethereum-om. Dotaknut ćemo se i vijesti koje su obilježile kalendarsku godinu koja danas završava.

Prvo ćemo analizirati 5 najboljih i 5 najlošijih kriptovaluta u 2022. godini, koje se nalaze među 100 najboljih po tržišnoj kapitalizaciji. Za ovu listu gledali smo najveće i najniže povrate od početka godine (YTD) do zatvaranja 25. prosinca 2022. Cryptoindex.com 100 (CIX100), indeks koji prati 100 kriptovaluta s najboljom izvedbom, pao je gotovo 68% od početka godine. Analiza nam govori da je kriptotržište imalo izrazito lošu izvedbu u 2022. Stabilcoini su ostali izvan popisa, a zanemareni su i coinoci koji prate vrijednost zlata i slične mainstream imovine. Kriptovalute na ovom popisu uključuju i decentralizirane valute, tokene pametnih ugovora, tokene mjenjačnica i druge.

Kriptovalute s najvećim rastom na kriptotržištu

GMX zauzima prvo mjesto.

Ostvaren je povrat od početka godine nevjerojatnih 111%. Posluje u sektoru decentralizirane razmjene. Tržišna kapitalizacija u trenutku analize iznosi 379,4 milijuna dolara.
GMX djeluje kao uslužni program i upravljački token unutar GMX ekosustava decentralizirane razmjene (DEX) i digitalna je imovina s najboljom izvedbom među 100 najboljih kriptovaluta (stablecoini isključeni).
Uzlazni trend cijene GMX-a uglavnom je proizašao iz kolapsa FTX-a i njegovog uvrštavanja na popularne platforme za trgovanje tijekom 2022., uključujući Binance i Huobi Global. Osim toga, token je impresivno ojačao krajem studenog, nakon što je njegova platforma nakratko nadmašila svoju glavni DEX rival, Uniwap, u dnevnim naknadama za trgovanje.

Trust Wallet Token (TWT) je drugi

Ostvaren je povrat od početka godine 92%. Posluje u sektoru platformi za plačanje. Tržišna kapitalizacija u trenutku analize iznosi 570 milijuna dolara.
Trust Wallet Token (TWT) služi kao uslužni program i token za upravljanje unutar ekosustava Trust Wallet. Token je imao padove, kao i ostatak kripto tržišta, ali poput GMX-a, njegov uzlazni zamah se povećao usred kolapsa FTX burze u studenom. Kolaps FTX-a povećao je nepovjerenje prema centraliziranim burzama, što je potaknulo ulagače da prebace svoja sredstva u novčanike poput Trust Walleta.

Zanimljivo je da su sve ostale indeksirane kriptovalute ostvarile gubitak, pa ih nećemo spominjati.

Kriptovalute s najvećim gubitkom na kriptotržištu

Terra (LUNA) zauzima neslavno prvo mjesto

Ukoliko ste se na početku godine odlučili investirati u ovu kriptovalutu, kapital Vam vrijedi -99.99% manje. 🙂
Tržišna kapitalizacija iznosi 604 milijuna dolara.
Terra Luna postala je debakl za sektor kriptovaluta nakon što je njena tržišna procjena pala za 99,99% u svibnju. Rasplet je započeo implozijom Terrinog algoritamskog stablecoina TerraUSD (UST), što je bilo jedno od najvećih propadanja u povijesti kripto industrije.

FTX Token (FTT)

Ukoliko ste se na početku godine odlučili investirati u ovu kriptovalutu, kapital Vam vrijedi -98% manje.
Posluje u sektoru centralizirane mjenjačnice. Tržišna kapitalizacija: 307 milijuna dolara.
FTX Token služio je kao izvorni token za FTX, koji je propao nakon suočavanja s krizom likvidnosti u studenom. Token se nastavlja trgovati na nekoliko burzi, ali prati ga loša likvidnost i količina. Tehnički je “mrtav”, s obzirom na nepostojeći status FTX-a.

Solana (SOL)

Ukoliko ste se početkom 2022. na kriptotržištu odlučili investirati u Solanu, danas vaš kapital vrijedi -93.35% manje.
Solana posluje u segmentu pametnih ugovora. Tržišna kapitalizacija: 4.11 milijardi dolara. Solana, blockchain protokol sloja 1, srušio se 93,35% od početka godine zbog niza loših vijesti tijekom cijele 2022. To uključuje šest prekida mreže u godini dana, hakiranje novčanika temeljenog na Solani u vrijednosti 200 milijuna dolara i Solaninu povezanost s FTX-om.
Pojavilo se još nekoliko optužbi da Solana nije tako decentralizirana kao što tvrdi da jest, što je rezultiralo time da je SOL jedan od najlošijih rezultata u 2022.

Bitcoin & Ethereum u 2022.

Kriptotržište 2022. godinu neće u povijesti pamtiti kao uspješnu. Za ovo mlado tržište godina na izmaku je će biti upamćena kao godina snažne korekcije. Može se slobodno reći i preslagivanja na tržištu.
Bitcoin je godinu otvorio s vrijednošću od 46.208,21 dolar. U godinu se ušlo s nadom da će 2022. ostati upamćena kao godina kada je bitcoin prešao magičnu vrijednost od 100.000 dolara. 29. ožujka se vrijednost popela na 47.126,90 dolara. Nakon toga tijekom cijele godine, slijedio je “spust”, prema skijaškom žargonu. Na žalost investitora, trgovanje u 2022. godini bitcoin je završio s vrijednošću 16.540,66 dolara. Ukoliko ste se početkom 2022. na kriptotržištu odlučili investirati u Bitcoin, danas vaš kapital vrijedi -64,20 posto manje.

Bitcoin u 2022 godini izvor Coindesk
Bitcoin u 2022 godini izvor Coindesk

Scenarij s Ethereum-om je gotovo isti kao s Bitcoin-om i ostatkom kriptotržišta. 2022. godinu je otvorio s vrijednošću 3.676,97 dolara. Vrijednost je tijekom godine pala za 67,50 posto i posljednjeg dana tekuće godine se trgovalo s ovom kriptovalutom za 1.194,342 dolara.

Ethereum u 2022 godini izvor Coindesk
Ethereum u 2022 godini izvor Coindesk

Kriptotržište je “otpuhalo” stotine milijardi dolara

Tržište medvjeda i val bankrota u kripto industriji smakli su 116 milijardi dolara iz džepova kripto osnivača i investitora u protekloj godini, procjenjuje Forbesa.
Krenimo redom, najbogatiji investitor na kriptotržištu Changpeng “CZ” Zhao izvršni direktor Binanceaizgubio je nevjerojatnih 60 milijardi dolara. U ožujku je njegov udio od 70% u kripto burzi procijenjen na 65 milijardi dolara, ali sada vrijedi “samo” 4,5 milijardi dolara. Izvršni direktor Coinbasea, Brian Armstrong, ima neto vrijednost koja se procjenjuje na 1,5 milijardi dolara, što je pad sa 6 milijardi dolara u ožujku. Bogatstvo suosnivača Ripplea, Chrisa Larsena, smanjeno je s 4,3 milijarde dolara na 2,1 milijardu dolara, dok su Cameron i Tyler Winklevoss iz Geminija u ožujku procijenjeni na 4 milijarde dolara, a sada svaki vrijede 1,1 milijardu dolara.

Priču o Sam Bankman-Fried smo detaljno pratili na financa.ba. U siječnju tekuće godine bio je na vrhuncu slave. Njegov FTX sa sjedištem na Bahamima tada je prikupio 400 milijuna dolara od istaknutih investitora rizičnog kapitala. Nekoliko tjedana kasnije, kada je Forbes objavio svoju godišnju listu svjetskih milijardera, SBF je bio druga najbogatija osoba u kripto svijetu, s procijenjenim bogatstvom od 24 milijarde dolara. Sada je Bankman-Fried ostao bez svih sredstava i čeka suđenje. Prije nego što je uhićen na Bahamima, SBF je za nekoliko medija rekao da mu je bankovni račun pao na 100.000 dolara i da “nije siguran” kako će platiti svoje odvjetnike.

Istaknute tvrtke su propale, od svibanjskog debakla algoritamskog stablecoina TerraUSD od 40 milijardi dolara, do kripto hedge fonda Three Arrows (koji je proglasio bankrot u srpnju), do bankrota kamatonosnih tvrtki Voyager Digital, Celsius i BlockFi.

Očekivanja za 2023. godinu

Uzimajući u obzir makroekonomska i geopolitička dešavanja u svijetu teško je vjerojatno da će medvjeđe tržište na kriptotržištu uskoro završiti. Dodatno odnemažu posljednja dešavanja i kriza s FTX koja je odvratila povjerenje ulagača i stvorila krizu likvidnosti u cijeloj industriji. Kao rezultat toga, očekuje se da će korekcija ukupnog tržišta trajati do kraja 2023.

Nalazimo se na prijelomnoj točki u kripto ulaganju. Moramo stati i reći: U redu, vidjeli smo da je tona ekonomskog bogatstva uništena u posljednjih nekoliko mjeseci, moramo to početi shvaćati ozbiljno. Mnoge blockchain tehnologije i kripto tvrtke izgradile su rješenja za probleme koje nije trebalo rješavati i mislim da ćemo sada imati tzv. hard reset.

Matt Cohen, osnivač tvrtke rizičnog kapitala, Ripple Ventures
https://financa.ba/blog/2022/06/20/analiza-financa-ba-jeli-bitcoin-pred-kolapsom/

Autor: financa.ba
Obvezno navesti izravni link na članak prilikom preuzimanja.

Prijavite se na naš Newsletter

Popularno