Financa
Digitalni poslovni portal

Andrew Jewell reforme su uvjet novih aranžmana s MMF-om

Ukoliko nova BH Vlada očekuje nove aranžmane s MMF-om, obvezno se trebaju definirati reformski prioriteti. Pregovori s novom Vladom Bosne i Hercegovine o novom programu MMF-a nisu počeli , navodi Andrew Jewell.

U razgovoru za Dnevni Avaz rezidentni predstavnik Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) u BiH je govorio o budućoj suradnji MMF-a i novoformirane parlamentarne većine.

Vlade na svim nivoima vlasti moraju biti uspostavljene, da bi se krenulo u razgovore s MMF-om. Znamo da vlast na nivou Federacije BiH još nije uspostavljena.

Andrew Jewell, ezidentni predstavnik MMF

Zanimljivo je je i da MMF nije dobio zva ničan zahtjev od vlasti u pogledu novog programa. Od 2020. nisu zaključeni nijednom pregovori jer se nismo mogli usaglasiti s vlastima u pogledu ključnih reformi. Postojala su neslaganja s oba entiteta – kazao je stalni predstavnik MMF-a u BiH.

Prema informacijama kojima Jewell raspolaže MMF ima neizvjesne prognozne za BH gospoodarstvo u tekućoj i narednij godini. Prema projekcijama MMF-a, realni rast BDP-a u 2023. je projiciran na 2 posto, a za narednu2024. godinu 3 posto. Ove projekcije su još vrlo neizvjesne.

MMF ima projekcije i za inflaciju u našoj državi. Međunarodni monetarni fond ove je godine projicirao smanjenje prosječne godišnje inflacije i na 6 posto, te na 3 posto naredne, 2024. godine.

Početkom godine iz MMF-a je poručeno da će 2023. biti teška godina za veći dio globalne ekonomije, jer će se glavni motori globalnog rasta – SAD, Europa i Kina – suočiti sa slabljenjem ekonomskih aktivnosti.

Prijavite se na naš Newsletter

Možda Vam se sviđa

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da ste u redu s tim, ali možete odbiti ako želite. Prihvati Opširnije