Financa
Digitalni poslovni portal

Apple narušava tržinu utakmicu

Američki tehnološki div Apple suočit će se u nadolazećim tjednima s još jednom optužbom za narušavanje tržišne utakmice u EU u istrazi koju je potaknuo prigovor servisa za streaming glazbe Spotify, prenosi tportal.

Europska komisija optužila je prošle godine Apple da ograničava konkurenciju na tržištu streaminga glazbe restriktivnim odredbama o App Storeu koje programere prisiljavaju da koriste njegov sustav plaćanja i ne dopuštaju im da kupce obavijeste o drugim opcijama.

Odredbe su se našle pod povećalom u više zemalja, uključujući SAD i Veliku Britaniju.

Kompaniju sada očekuje još jedna optužba za kršenje ravnopravne tržišne utakmice u istrazi koju je Komisija pokrenula nakon pritužbe švedskog servisa za streaming glazbe Spotify.

Nove pritužbe prilažu se već upućenom službenom prigovoru kada EK prikupi dokaze ili izmijeni neke elemente pritužbe kako bi poboljšao šanse za uspjeh.

Uz istragu o streamingu glazbe, pod povećalom je EU-a i Appleova praksa u prodaji e-knjiga i njegov Apple Pay..

Komisija nije željela komentirati informaciju o novim istragama, a Apple ju nije želio odmah komentirati.

Ako utvrdi da je kompanija prekršila europske propise o ravnopravnom tržišnom natjecanju, EK joj može odrezati kaznu u visini 10 posto globalnog prometa, uz nalog da prekine s takvom praksom.

Prijavite se na naš Newsletter

Možda Vam se sviđa

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da ste u redu s tim, ali možete odbiti ako želite. Prihvati Opširnije