Srijeda, 24 travnja, 2024
spot_img

Zadnje objave

Možda vam se sviđa

BDP u BiH ubrzava, inflacija se smanjuje, ali raste proračunski deficit

Međunarodni monetarni fond (MMF) predviđa da će gospodarski rast u BiH ove godine biti dvostruko veći nego u 2023. Očekuju da će se inflacija prepoloviti. Ipak, upozoravaju i na rastuću opasnost obzirom da raste proračunski deficit. Naveli su da je prevelika javna potrošnja koja može ugroziti održivi razvoj.

Šefica misije MMF za BiH Alina Iancu kazala je novinarima u Sarajevu kako je procjena da će bruto domaći proizvod (BDP) s 1.8 posto u 2023. porasti na 2.5 posto u ovoj godini.

Ohrabrujuće je i to što inflacija u BiH nastavlja opadati pa bi ona sa 6.1 posto u 2023. sada trebala biti prepolovljena na tri posto. Rastuće potrebe za financiranjem vlada teško je zadovoljiti

Alina Iancu, Šefica misije MMF za BiH

Analitičare MMF-a ipak brine to što su u BiH kamatne stope i dalje preniske kao i to što oba entiteta nakon nekoliko godina ponovo bilježe proračunski deficit. “Rastuće potrebe za financiranjem vlada teško je zadovoljiti“, upozorila je šefica misije MMF-a. Dodala je kako je sada najvažnije obnoviti fiskalnu održivost. Prije svega, smatra hitnim ograničavanje tekuće potrošnje. Pri tome je neophodno očuvati investicijska ulaganja. “Strukturalne reforme nužne su za ubrzani rast i usklađivanje sa standardima EU”.

Kazala je i kako je nužno nastaviti i ubrzati provedbu reformi kako bi se deficit postupno smanjivao. Vlasti se istodobno trebaju pripremiti za nepredviđene okolnosti u kojima ne bi imali dovoljno novaca za financiranje svojih potreba, prenosi Index.

Strukturalne reforme, kako je istaknula Iancu, nužne su za ubrzani rast i usklađivanje sa standardima EU. To je ujedno najbolji način za hvatanje u koštac s demografskom krizom odnosno velikim odljevom radne snage s kojim je BiH suočena.

Prijavite se na naš Newsletter

Popularno