Srijeda, 24 travnja, 2024
spot_img

Zadnje objave

Možda vam se sviđa

Proljeće bi trebalo „oživjeti“ europsko IPO tržište

Dok europske dionice bilježe nove rekorde, kompanije vrijedne ukupno 40 milijardi dolara spremaju se za nove IPO-e na starom kontinentu ovog proljeća.

Talijanski brend tenisica Golden Goose će vjerojatno biti jedan od prvih koji će izaći na burzu u tradicionalno užurbanom postuskršnjem periodu, rekli su insajderi za Bloomberg. Ova kompanija cilja procjenu tržišne kapitalizacije od oko 3,3 milijarde eura.

Golden Goose nastoji da se nađe na listi u Milanu. Nada se da će se porediti sa luksuznim kompanijama kao što je Brunello Cucinelli, na primjer. Golden Goose je rastao brže od konkurencije i povećavao neto dobit 18 posto u odnosu na prošlu godinu.

Tržište u Madridu će takođe biti aktivno, a distributer automobila Astara je spreman da bude sljedeći za IPO. Kompanija ima za cilj da počne prodaju dionica tijekom travnja. Cilja na procjenu od dvije milijarde eura. Prema riječima ljudi koji su tražili da ne budu identificirani jer su informacije privatne. Udio u Astari ima japanski Mitsubishi.

Puig, grupacija za njegu i ljepotu, koja stoji iza brendova kao što su Paco Rabanne i Charlotte Tilburi, također se priprema za IPO. Procjenjuje se kao jedan od najvećih IPO u Španjolskoj. Prodaja dionica u Madridu, za koju se očekuje da će se održati ovog ljeta, mogla bi procjeniti Puig na čak 10 milijardi eura, špekulira se, prenosi Biznis.rs.

Ako se nabrojani planovi ostvare, pomogli bi oživaljavanje europskog IPO tržišta. Ono je mahom bilo povučeno zbog slabog apetita investitora usred rastućih stopa i inflacije tijekom većeg dijela posljednjih 18 mjeseci. Prvi IPO se već realiziraju – ovaj tjedan Group AG i malotrgovac parfema Douglas AG prikupljaju ponude investitora pred listiranje.

Privatna investicijska kompanija CVC Capital također bi se mogla odlučiti za IPO. Njena vrijednost bila je procjenjena na oko 15 milijardi dolara kada je prodala manjinski udio 2021. godine, piše Bloomberg.

Prijavite se na naš Newsletter

Popularno