Utorak, 16 srpnja, 2024
spot_img

Zadnje objave

Možda vam se sviđa

Bitcoin izgubio na vrijednosti 14 posto

Peti uzastopni dnevni pad vrijednosti bitcoin spustio ga je blizu nivoa koje su zadnje viđene u veljači. Ovo je rezultat političke drame u SAD-u, ali i otuđenja od strane kreditora propale berze Mt. Gox.

Najveća kriptovaluta pala je čak 14 posto u petak ujutro, a ovaj pad cijene je posljednjih pet dana. U trenutku pisanja ovog članka tržišna cijena bitcoina iznosi 54.423 USD. Manji tokeni kao što su Solana i Dogecoin omiljeni među memovima takođe su potonuli.

Ulagači na svjetskim tržištima promišljaju scenarije u slučaju da 81-godišnji predsjednik Joe Biden podlegne pozivima da odustane od svoje kandidature za ponovni izbor u SAD-u. Jedna od mogućnosti je da se pojavi jači demokratski kandidat koji će otežati život republikancu Donaldu Trumpu, čija agenda favorizuje kriptoindustriju.

Administratori Mt. Goxa, u međuvremenu, vraćaju više od 137.000 bitcoina kreditorima u fazama. Trgovci nisu sigurni koliki će dio od 8 milijardi dolara biti prodan i zasebno odmjeravaju rizik raspolaganja zaplijenjenim bitcoinima od strane vlada SAD-a i Njemačke.

“Vjerovatnoća da će jači demokratski kandidat zamijeniti Bajdena koji možda nije za kripto je faktor”, rekao je za Bloomberg Richard Galvin, suosnivač hedge fonda Digital Asset Capital Management.

Kratkoročno veći razlog za slabost bitcoina je višak ponude od Mt. Goxa i državna prodaja.

Operateri računara gladnih energije koja podupiru bitcoin blockchain nastavljaju apsorbovati financijski udar takozvanog prepolovljavanja. Ono je ograničilo nove tokene koje dobijaju za posao koji obavljaju. Jedan od odgovora ovih Bitcoin rudara je prodaja dijela njihovog inventara tokena.

“Bitcoin se nastavlja boriti s prodajnim pritiskom rudara”, napisala je Noelle Acheson, autorica biltena Crypto Is Macro Now.

Raspoloženje se može brzo promijeniti u kriptovaluti. Na primjer ako slabiji američki ekonomski podaci potaknu klađenje na labaviju monetarnu politiku Federalnih rezervi. Odobrenja koja su na čekanju za investicije američkih burzanskih fondova u token broj 2 Etherum također bi mogla podići raspoloženje.

Tumačenje političkih događaja u SAD-u takođe bi se moglo promijeniti. Glavni direktor za investicije Bitwise Asset Management Inc., Met Hogan, utvrdio je da je potencijalne promjene na vrhu liste Demokratske stranke “vjerovatnije da će se skrasiti na poboljšanom mjestu za kripto.” Rekao je da se stav Wašingtona prema digitalnoj imovini općenito poboljšao u protekloj godini, navode Nezavisne.

Prijavite se na naš Newsletter

Popularno