Ponedjeljak, 17 lipnja, 2024
spot_img

Zadnje objave

Možda vam se sviđa

Bitcoin želi prestići i MasterCard

Bitcoin mreža trenutno obrađuje veći volumen po vrijednosti u dolarima nego Paypal, a najveća kriptovaluta po tržišnoj kapitalizaciji mogla bi prema mnogim analitičarima nadmašiti Mastercard već do 2026.

Izvješće platforme za analitiku kripto tržišta Blockdata od 25.11. pod naslovom “Kada bi Bitcoin mreža mogla obraditi količine poput Mastercarda i Vise?” ističe da je Bitcoin mreža 2021. obrađivala oko 489 milijardi dolara po tromjesečju, što je znatno više od Paypalovih 302 milijarde dolara. Nakon samo 12 godina postojanja, Bitcoin obrađuje oko 27% Mastercardovih 1,8 bilijuna dolara po kvartalu i 15% Visinih 3,2 bilijuna dolara.

“Impresivno je kako je Bitcoin, kao 12 godina stara decentralizirana mreža, 27% veći u smislu obrađenog volumena transakcija u usporedbi s Mastercardom, tvrtkom osnovanom 1966.”

Tri faktora mogu dovesti do toga da se Bitcoin mreža podigne na razinu dva platna diva u smislu ukupnog obrađenog volumena,a  to su: ukupan broj transakcija, prosječna količina Bitcoina poslanih po transakciji i porast cijene Bitcoina.

Prvi faktor, ukupan broj transakcija, najviše ovisi ostala dva. Teoretski, “ako bi Bitcoin povećao svoju vrijednost prenesenu po transakciji (u dolarima) danas za 260%, svakodnevno bi obrađivao volumen ekvivalentan Mastercardu.”

Međutim, izvješće nije moglo pronaći trenutne podatke koji ukazuju na to da je prosječna količina Bitcoina poslanih po transakciji u porastu. Trend bi se mogao promijeniti u budućnosti, ali porast cijene na 245.000 dolara po trenutnoj količini transakcija također bi doveo Bitcoin do razine Mastercarda. 

Blockdata u konačnici tvrdi da je malo vjerojatno da će cijena Bitcoina porasti na odgovarajuću razinu kako bi odgovarala Mastercardu. Uzimajući trenutnu stopu rasta u 2021. kao metriku, to bi se moglo dogoditi već 2026, iako neki analitičari smatraju da ćemo tu cijenu vidjeti već u ovom bull runu, što je malo vjerojatno.

U izvješću se navodi da je, iako je relativno mlada, decentralizirana Bitcoin mreža uspjela postići velike količine u usporedbi s dva centralizirana platna diva.

Prijavite se na naš Newsletter

Popularno