Financa
Digitalni poslovni portal

Burze porasle nakon tri tjedna pada

Na svjetskim burzama cijene dionica prošloga tjedna su porasle, zahvaljujući rastu tehnološkog sektora nakon boljih nego što se očekivalo poslovnih rezultata proizvođača čipova Nvidie. Rast indeksa ponajviše se zahvaljuje korekciji cijena dionica nakon oštroga pada u prethodna tri tjedna.

Pritom je najviše porastao tehnološki sektor jer su ulagače ohrabrili bolji nego što se očekivalo kvartalni poslovni rezultati. Kao i procjene daljnjeg poslovanja proizvođača čipova Nvidie.

Dionice Nvidie

Cijena dionice Nvidie porasla je od početka godine više od 220 posto, što se zahvaljuje euforiji u vezi razvoja umjetne inteligencije (AI).

Nvidia je dio skupine koju na tržištu nazivaju. Sedam veličanstvenih, a koja, među ostalim, uključuje Apple, Microsoft i Teslu, i koja je najzaslužnija za snažan rast S&P 500 indeksa ove godine.

Tržište

No, na tržištu prošloga tjedna nije vladala euforija jer se prinosi na 10-godišnje američke državne obveznice kreću blizu najviših razina u 16 godina. Što loše utječe na tržište dionica.

Ti prinosi rastu već tjednima jer rastu i bojazni da bi američka središnja banka mogla još jednom do kraja godine povećati kamatne stope.

To je u petak potvrdio i predsjednik Feda Jerome Powell na tradicionalnom okupljanju središnjih bankara u američkom gradiću Jackson Holeu.

Ostaje neizvjesno hoće li Fed još jednom povećati ključne kamatne stope i koliko će se dugo kamate zadržati na povišenim razinama.

Špekulacije o odgovorima na ta pitanja i ubuduće će, kao i dosad, najviše utjecati na smjer tržišta.

I na europskim su burzama cijene dionica prošloga tjedna porasle. Na azijskim su burzama u ponedjeljak cijene dionica porasle, ponajviše na kineskim tržištima. Jer su kineske vlasti najavile nove mjere kako bi potaknule tržišta kapitala.

Cijene su nafte, pak, blago pale, nastavljajući negativni trend koji je ušao u treći tjedan. Cijena barela na londonskom tržištu oslabila je jutros 0,09 posto, na 84,40 dolara. Dok je na američkom tržištu barel pojeftinio 0,05 posto, na 79,79 dolara.

Izvor: energypress.net

Prijavite se na naš Newsletter

Možda Vam se sviđa

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da ste u redu s tim, ali možete odbiti ako želite. Prihvati Opširnije