Petak, 21 lipnja, 2024
spot_img

Zadnje objave

Možda vam se sviđa

Što nam tržišta govore i što se može očekivati…

Prošli tjedan se pokazalo  koliko je tržište bilo izluđeno. Prvo je sve bilo odlično. US indeksi su se odbili od tehničkoga dna i poletjeli. Naslovi su bili da burza raste zato što se smanjuje strah od recesije. Onda je još izašla NVDA s najboljim rezultatima ikad i naravno da je tržište kolabiralo.

Naslovi su pisali da se svi ponovo boje recesije.

Najbolji dio tjedna je bio u petak navečer 25.08.2023. po našem vremenu kada je nafta u vremenskom period od dva sata, bez ikakvih vijesti, narasla više od 2$ ili preko 3%. Nitko ne zna što napraviti. Sve je strah. Tržište je skupo, ali nema ekonomskih podataka koji bi ga mogli srušiti.

Objašnjenje je relativno jednostavno. Nekoliko ozbiljnih analitičara sve razumije, ali većina mase tržišta jednostavno ne može prokljuviti što se događa. I ja sam u ovoj drugoj masi kao što sam i pisao. Postoje dva moguća scenarija, dvije budućnosti i sada jednostavno moram čekati da vidim koja budućnost će se dogoditi.

Powell je održao govor koji tržište nije razumjelo

Burza gleda promjene, a FED gleda stanje. Na primjer za burzu je pad inflacije s 5,5% na 5% sjajna vijest. Ali za FED ta promjena nije toliko važna jer je inflacije iznad 2%. Zato nema razgovora o tome da FED normalizira kamatnu stopu. Za normalizaciju monetarne politike potrebno je da inflacija padne ispod 3% i to temeljna PCE inflacija. Sve ostalo je samo trend.

Zaključno kamatna stopa ostaje visoka, a normalizacija u najboljem slučaju znači smanjenje od 1%. Za pad kamatne stope na 2% potrebna je deflacija i značajan recesija. Za spuštanje krivulje prinosa prema dolje potrebna je QE intervencija od najmanje 1 bilijun dolara godišnje i smanjenje deficita na tu razinu.

Benzin u SAD-u je praktično na istoj razini kao i prošle godine. To znači da pozitivan učinak pada cijena benzina na CPI je nestao. Prema tome rast CPI je jako izgledan i sljedeći mjesec temeljna i opća inflacija bi se trebale približiti. Pitanje je samo za koliko? Najvažnije pitanje je koliko će temeljna inflacija narasti i to je odgovor na sve.

Pad temeljne inflacije (malo vjerojatan) će uzrokovati da burza poleti kao raketa. Rast opće inflacije će napraviti suprotno. S obzirom da ne moram pogađati niti da se moram pozicionirati onda neću. Zašto riskirati

DAX je mrtav

Podsjeća me na nešto što je trulo i pluta na moru. Jednostavno u jednom trenutku će potonuti. Fascinira me koliko dugo i s koliko lošim podacima se DAX uspijeva održati na ovim razinama. Elementarna tehnička analiza kaže da što se duže nešto nakuplja na nekim razinama proboj će biti jači. Sudeći prema podatcima proboj prema gore nije vjerojatan, a izgleda da nema želje za probojem prema dolje.

Ovaj tjedan je inflacija i zaposlenost u Njemačkoj. Možda ti podatci naprave nešto.

Hipoteze i predviđanja

Nema potrebe za novim hipotezama. Sada je samo važno saznati u kojemu stanju ćemo se nalaziti i onda to protrgovati.

Taktike i strategije

Prošli tjedan je bio jako loš. Praktički sam prodao dno i kupio vrh. Jednostavno loše trgovanje.

Imam put opcije na dugoročne US i EU obveznice. Indeksima trgujem intra dnevno, kratak sam euro preko opcija i imam bull call spread na nafti. Ne vjerujem u niti jednu poziciju koju imam niti mislim da je bilo koja od njih dobra ili bolja od neke druge. Većinu imam temeljenu na fundamentima i s time da je svaku poziciju ne planiram držati duže od srijede kada je EU inflacija. Ukoliko uhvatim dobit prije toga sve ću likvidirati.

Kao i zadnjih nekoliko tjedana sve pozicije nemaju smisla jer postoje dvije budućnosti. Kada budem uvjeren u pojedinu budućnost onda ću se dugoročno pozicionirati.

Doc. dr. sc. Neven Vidaković

Izvor: hrportfolio.hr

 

Prijavite se na naš Newsletter

Popularno