Četvrtak, 30 svibnja, 2024
spot_img

Zadnje objave

Možda vam se sviđa

CBBiH – Kriptovalute treba promatrati kao financijski instrument, a ne kao novac

Trenutni stav Centralne banke BiH je da kriptovalute treba promatrati kao aktivu, financijski instrument, a ne kao novac, rečeno je Feni iz te institucije.

Pojašnjavaju da je, u skladu sa Zakonom o Centralnoj banci BiH, jedino zakonsko sredstvo plaćanja u BiH konvertibilna marka i da je nemoguće zamijeniti kriptovalutu za KM, već da je samo ostale zvanične valute moguće razmijeniti u KM.

Također, precizirano je da kriptovalute nisu zakonom uređene u Bosni i Hercegovini, te da one ne funkcioniraju kao tipična valuta već se oslanjaju na protokol mreže “računalo prema računalu” baziranoj na Internetu.

Iz CBBiH dodaju da se upravljanje transakcijama i izdavanje novca obavlja kolektivno od strane mreže, a snabdijevanje tom „valutom“ regulirano je ugovorom između korisnika i uglavnom djeluje van državnih regulatornih institucija, dok vrijednost određuju ponuda i potražnja.

– Sve transakcije kriptovalutama se obavljaju putem virtualne neregulirane mreže. U nekim zemljama također postoje i bankomati za kupovinu/prodaju samo kriptovalute za lokalnu valutu, ali oni ne postoje u Bosni i Hercegovini – navode iz CBBiH.

Ističu da se za oblike koji u određenim poslovima ili situacijama služe kao mjera vrijednosti u pružanju ili razmjeni roba ili usluga ne može koristiti termin valuta, jer nemaju sve elemente valute.

Oprezan pristup

Iz CBBiH naglašavaju da financijski sektor ide prema značajnim promjenama pošto digitalizacija ubrzano mijenja izgled financijske industrije, kao i da postoji obimna literatura o toj temi, ali bez suglasnosti o krajnjem ishodu za centralne banke.

– Prisutne su ideje o izdavanju vlastitih digitalnih valuta, što je nešto oko čega su određene središnje banke već pokrenule aktivnosti. Ali, stoji činjenica da su nove tehnologije u svijetu financija, poput DLT (distributed ledger technologies) tj. blockchain, kao i brojne različite kriptovalute, sve više prisutne u financijskom svijetu. Teško je reći šta će prevladati u budućnosti – tvrde iz CBBiH.

Pristup CBBiH ovome je da treba pažljivo pristupati donošenju ili izmjenama propisa koji se tiču ovih pitanja.

U CBBiH smatraju da je konzervativan pristup kriptovalutama optimalan i nastavit će pažljivo pratiti trendove i stavove središnjih banaka u svijetu, naročito Odbora za financijsku stabilnost (Financial Stability Board – FSB), Banke za međunarodna poravnanja (Bank for International Settlements – BIS) i Međunarodnog monetarnog fonda (MMF), te Evropske središnje banke (ECB).

Izvor: fena

Prijavite se na naš Newsletter

Popularno