Srijeda, 24 travnja, 2024
spot_img

Zadnje objave

Možda vam se sviđa

Changpeng Zhao, osnivač Binance-a, mora ostati u SAD do izricanja presude

Osnivaču Binance-a, Changpeng Zhao-u, naređeno je da ostane u Sjedinjenim Državama do izricanja presude u veljači. Federalni sudija je utvrdio da postoji preveliki rizik od bjega. Ukoliko bi se bivšem izvršnom direktoru burze dozvoli povratak u Ujedinjene Arapske Emirate

Sudac Okružnog suda u Seatlle-u Richard Jones naredio je Zhao da ostane u SAD-u do datuma izricanja presude 23. veljače 2024. godine. Prijeti mu do 18 mjeseci zatvora. Podsjećamo, 21. studenog se izjasnio krivim za pranje novca. Pristao je da se ne žali ni na jednu potencijalnu kaznu do te dužine.

Optuženi ima ogromno bogatstvo i imovinu u inozemstvu i nema veze sa Sjedinjenim Državama.”, napisao je sudija Jones. Slažući se s ranijim argumentima federalnih tužiltelja koji su rekli da “neće moći osigurati njegov povratak” ako Zhao odluči da se ne vrati u Sjedinjene Države.

“Njegova obitelj živi u UAE i čini se da je on favorizirao status u UAE. Pod ovim okolnostima, Sud nalazi da optuženi nije utvrdio jasnim i uvjerljivim dokazima da nije vjerojatno da će pobjeći ako se vrati u UAE”, dodao je sudija Jones.

Changpeng Zhao posjeduje imovinu “izvan dometa vlade”

„Na osnovu prethodnog razloga, Sud ODOBRAVA prijedlog vlade. Okrivljeni će ostati u kontinentalnom dijelu Sjedinjenih Država tijekom perioda između izjašnjavanja o krivici i izricanja presude.

Dana 6. prosinca, sudac Jones je prihvatio Zhaovo potvrdno izjašnjavanje o krivici podneseno skoro dva tjedna ranije. Još nije donio odluku o tome da mu dozvoli povratak u Dubai gdje živi.

Zhao je trenutno na obveznici od 175 milijuna dolara. Sudija Jones je rekao da se izgleda u velikoj mjeri sastoji od imovine “izvan dometa vlade”.

Dodao je da uvjeti garancije dozvoljavaju Zhao-u da slobodno putuje u SAD. Dozvoljava njegovoj obitelji da ga posjećuje, što je nazvao “teško opterećujućim nametanjem slobode optuženog”.

U studenom su se Binance i Zhao nagodili sa američkim regulatorima za 4,3 milijarde dolara. Priznali da vode nelicencirani posao prenosa novca i da su prekršili Zakon o bankarskoj tajni. Nagodba je također dovela do odlaska Zhaoa s mjesta izvršnog direktora.

Prijavite se na naš Newsletter

Popularno