Financa
Digitalni poslovni portal

Christine Lagarde: očekuje nas duga borba s inflacijom

Predsjednica Europske centralne banke (ECB) Christine Lagarde najavila je da na očekuje duga borba s inflacijom. Očekuje se da će inflacija ostati visoka još dugo vremena. Lagarde je u obraćanju na konferenciji za medije u Frankfurtu, sjedištu EBC-a, izjavila da su zbog toga odlučili povećati kamatnu stopu.

Upravni odbor odlučio je danas povećati tri ključne kamatne stope ECB-a za 50 baznih poena.

Christine Lagarde, predsjednica Europske centralne banke

Naglasila je da Upravni odbor ECB-a pomno prati trenutne neizvjesnosti na tržištu. “Spremni smo reagovati kada je to potrebno da bismo održali stabilnost cijena i finansijsku stabilnost u eurozoni. Bankarski sektor eurozone je otporan s jakim pozicijama kapitala i likvidnosti“, navodi Lagarde.

Komentarišući stopu inflacije, Lagarde je istakla da su pritisci na cijene i dalje dosta snažni, usprkos padu cijena energenata. Dodala je da je inflacija i dalje visoka, prvenstveno zbog rasta cijena hrane.

ECB je odlučila da podigne tri glavne referentne kamatne stope za 50 baznih poena, što je najviši nivo od 2008. godine. U saopćenju ECB-a navodi se da je kamatna stopa refinansiranja povećana na 3,50 posto, depozitna na tri posto, a granična stopa finansiranja na 3,75 posto.

Ekonomski analitičari ECB‑a sada predviđaju da će inflacija iznositi u prosjku 5,3 posto u 2023. godini. Shodno mjerama, očekuju da će pasti na 2,9 posto u 2024. i 2,1 posto u 2025. Osnovni cjenovni pritisci istovremeno su i dalje snažni, navodi se u saopštenju ECB.

Prijavite se na naš Newsletter

Možda Vam se sviđa

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da ste u redu s tim, ali možete odbiti ako želite. Prihvati Opširnije