Financa
Digitalni poslovni portal

Još jedna u nizu: First Republic Bank osigurava 30 milijardi dolara za spas

First Republic Bank, suočena s krizom povjerenja investitora i klijenata, trebala bi dobiti 30 milijardi dolara spasa od grupe najvećih američkih banaka.

“Ovaj iskaz potpore od strane skupine velikih banaka vrlo je dobrodošao i pokazuje otpornost bankarskog sustava“. Navodi se to u priopćenju američkog Ministarstva financija objavljenom u četvrtak.

Glavne banke uključuju JPMorgan Chase, Bank of America, Wells Fargo, Citigroup i Truist.

Infuzija od 30 milijardi dolara dat će posrnulom zajmodavcu iz San Francisca prijeko potrebnu gotovinu za podmirivanje povlačenja klijenata. Ojačati će i povjerenje u američki bankarski sustav tijekom burnog trenutka za zajmodavce.

Glasnogovornik First Republic Bank odbio je komentirati.

U priopćenju, banke su rekle da njihova akcija “odražava njihovo povjerenje u First Republic Bank i banke svih veličina“. Dodaju da su “regionalne, srednje i male banke ključne za zdravlje i funkcioniranje našeg financijskog sustava“.

Tržišta nestabilna zbog problema s likvidnošću

Dionice First Republic -a, koje su u četvrtak nekoliko puta zaustavljene zbog volatilnosti, završile su dan s rastom od više od 10%.

Problemi banke naglasili su stalne brige o bankarskom sustavu nakon kolapsa Silicon Valley Bank i Signature Bank.

I Fitch Ratings i S&P Global Ratings snizili su u srijedu kreditni rejting First Republic Bank zbog zabrinutosti da bi deponenti mogli povući svoj novac.

Mnoge regionalne banke, uključujući First Republic, imaju velike iznose neosiguranih depozita iznad FDIC limita od 250.000 USD. Iako nije blizu golemog postotka neosiguranih depozita SVB-a (94% od ukupnog iznosa), First Republic ima značajnih 68% ukupnih depozita koji su neosigurani, prema S&P Globalu.

To je navelo mnoge klijente da izađu iz banke i stave svoj novac negdje drugdje, stvarajući problem za First Republic. Ova banka mora posuditi novac ili prodati imovinu kako bi klijentima isplatila njihove depozite u gotovini.

Kako bi zaradile novac, banke koriste dio depozita klijenata za davanje kredita drugim klijentima. Ali First Republic ima neuobičajeno visok omjer obveza i depozita od 111%, kaže S&P Global. To znači da je banka posudila više novca nego što ima u depozitima klijenata, što je čini posebno rizičnom okladom za ulagače.

Yellen organizira tihi sastanak

Ministrica financija Janet Yellen u četvrtak se privatno sastala u Washingtonu s izvršnim direktorom JPMorgana Jamiejem Dimonom. Desilo se to  prije nego što je 11 banaka pristalo položiti 30 milijardi dolara u First Republic Bank kako bi stabiliziralo posrnulog zajmodavca, navodi CNN.

Sastanak je poslužio kao kulminacija niza razgovora u posljednja dva dana između Yellen i drugih američkih dužnosnika i čelnika nekih od najvećih banaka u zemlji.  Tražili spas u privatnom sektoru za oštećenu kalifornijsku banku.

Yellen je pokrenula napore s vladine strane, dok je Dimon vodio napore da se organiziraju izvršni direktori banaka koji će na kraju stati iza dramatične infuzije depozita.

Udruživanje radi pomoći First Republic Bank

Yellen je prva zamislila ideju da se najveće američke banke udruže kako bi usmjerile depozite prema First Republic Bank, prema zasebnom izvoru upoznatom s tim pitanjem. Taj se potez smatra ključnim za stabilizaciju depozitne baze banke. Ali i ključnim signalom financijskim tržištima o banci i američkom financijskom sustavu.

Federalne rezerve stvorile su sustav zajmova osmišljen kako bi spriječile regionalne banke da propadnu nakon što je SVB propao. Olakšica će omogućiti bankama da Fed-u daju svoje državne obveznice kao kolateral za jednogodišnje zajmove. Zauzvrat, Fed će bankama dati vrijednost koju su banke platile za trzorske zapise. Vrijednost trezorskih zapisa je pala u prošloj godini jer je Fed podigao kamatne stope.

Čini se da je ta izvanredna savezna intervencija bila nedovoljna da ulagači budu zadovoljni.

First Republic je u nedjelju najavio dogovor s JPMorganom za dobivanje brzog pristupa gotovini ako je potrebno. Banka je tada rekla da ima 70 milijardi dolara neiskorištene imovine koju može brzo upotrijebiti za plaćanje povlačenja klijenata ako je potrebno.

Prijavite se na naš Newsletter

Možda Vam se sviđa

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da ste u redu s tim, ali možete odbiti ako želite. Prihvati Opširnije