Srijeda, 17 travnja, 2024
spot_img

Zadnje objave

Možda vam se sviđa

Microsoft OpenAI tehnologiju postavlja u svoj 365 paket

Microsoft u svoj Microsoft 365 paket poslovnog softvera donosi tehnologije generativne umjetne inteligencije kao što je popularna ChatGPT aplikacija za razgovor.

Ovaj tehnološki div rekao je u da će nove značajke umjetne inteligencije, nazvane Copilot, bit  dostupne u nekim od najpopularnijih poslovnih aplikacija tvrtke, uključujući Word, PowerPoint i Excel.

Tehnologija Copilot izgrađena je na vrsti softvera umjetne inteligencije poznatom kao LLM (large language model). Istraživači su posljednjih godina poboljšali mogućnosti LLM-a kako bi mogao bolje razumjeti tekst i odgovoriti na njega.

Tehnološka industrija bila je očarana usponom generativnih tehnologija umjetne inteligencije, najbolje prikazanih LLM-ovima koji mogu obavljati zadatke poput stvaranja slika na temelju pisanih upita i vođenja produženih razgovora s ljudima putem chat sučelja.

Ovaj potez označava sljedeći veliki korak u evoluciji naše interakcije s računalstvom, što će iz temelja promijeniti način na koji radimo i otključati novi val rasta produktivnosti. S našim novim pomoćnikom, ljudima dajemo više slobode i tehnologiju činimo pristupačnijom putem najuniverzalnijeg sučelja — prirodnog jezika.

Satya Nadella, CEO Microsofta

Microsoft značajke Copilota predstavlja kao moćnije od jednostavnog “OpenAI-jevog ChatGPT-a ugrađenog u Microsoft 365”. Iz tvrtke su rekli da će ova nova značajka u Wordu ljudima dati prvi nacrt za uređivanje – štedeći sate u pisanju, traženju izvora i vremenu uređivanja.

Međutim, Microsoft je dodao da će “ponekad Copilot biti u pravu, drugi put u krivu”. Priznajući da trenutna LLM tehnologija može dati netočne odgovore. Na primjer, nedavni debi tvrtke s novim generativnim alatom za chat Bing koji pokreće umjetna inteligencija ponekad je proizveo odgovore koji su sadržavali činjenične netočnosti.

Čelnici Microsofta u četvrtak su tijekom online prezentacije demonstrirali neke od mogućnosti svog alata Copilot, piše CNBC.

Copilot će biti ugražen u sve Microsoft programe

Članovi obitelji mogu brže izraditi planove proslave. I generirati popratne PowerPoint slajdove koji koriste slike s Microsoft OneDrive računa za uvjerljive vizualne sadržaje. Poslovnjaci mogu lakše stvarati e-mailove i slati poslovne prijedloge pomoću novih alata, rekli su iz Microsofta.

Jared Spataro, korporativni potpredsjednik Microsofta za moderne radne i poslovne aplikacije, rekao je da Copilot može skenirati i poduzimati radnje na temelju svih podataka iz Microsoft Grapha. On pohranjuje sadržaj kao što su e-mailovi, sastanci, chatovi i kalendarske bilješke. Ovi Microsoft Graph podaci pomažu da temeljni veliki jezični model Copilota generira specifičnije i poboljšane odgovore prilagođene pojedincu.

Microsoft nije konkretno rekao kada će nove značajke Copilota debitirati i koja će biti cijena. Samo su izjavili: “u mjesecima koji su pred nama donosimo Copilot u sve naše aplikacije za produktivnost — Word, Excel, PowerPoint, Outlook, Teams, Viva, Power Platform i više.”

Iz tvrtke su dodali da testiraju Copilot s malom grupom kupaca kako bi dobili povratne informacije i poboljšali naše modele. Ali nisu otkrili imena kupaca koji testiraju softver.

Jaime Teevan, glavni znanstvenik i tehnički suradnik u Microsoftu, rekao je da je Copilot prošao nekoliko provjera privatnosti. Te ima način za “ublažavanje” u slučaju da softver “pogriješi ili je  pristran ili se zlorabi“.

Pravit ćemo greške, ali kada to učinimo, brzo ćemo ih riješiti.

Jaime Teevan

Velik dio uzbuđenja oko generativne umjetne inteligencije posljedica je naizgled prekonoćnog uspjeha alata ChatGPT. Nju je krajem studenog izdala tvrtka za umjetnu inteligenciju OpenAI koju podržava Microsoft.

Microsoft je u siječnju rekao da će OpenAI-ju osigurati višegodišnju investiciju u više milijardi dolara, ali nije otkrio točnu brojku. U veljači je Microsoft predstavio novu verziju svoje tražilice Bing koja je uključivala chatbot koji pokreće OpenAI GPT-4 jezična tehnologija.

OpenAI je ranije ovog tjedna javno otkrio svoj softver GPT-4. Predstavili su tako značajno poboljšanje tehnologije u odnosu na svog prethodnika. Nova verzija može proizvesti kreativnije i točnije tekstualne odgovore.

Članak: 10 najvećih ograničenja ChatGPTa

Prijavite se na naš Newsletter

Popularno