Financa
Digitalni poslovni portal

Cloud – tržište koje je nekad bilo u procvatu sada se hladi

Kako se rast tradicionalne tehnološke opreme i softvera usporio posljednjih godina, računalstvo u oblaku (Cloud) je gutalo potrošnju, odražavajući dramatičnu promjenu u načinu na koji su tvrtke odlučivale pokretati aplikacije i pohranjivati podatke.

Ali u posljednja dva tjedna, najveća imena u infrastrukturi clouda objavila su jasna upozorenja da sugeriraju da se frenetično širenje u proteklih pola desetljeća hladi. Povijesno visoka inflacija i stalno povećanje kamatnih stopa od strane Federalnih rezervi naveli su poduzeća da smanje potrošnju i traže načine da izvuku više iz svoje postojeće infrastrukture.

Amazon, Microsoft i Alphabet, tri vodeće tvrtke za pohranu i poslužitelje temeljene na oblaku, svi su izvijestili o usporavanju u svojim poslovima. Prošli su tjedan Amazon Web Services i Google Cloud, koji također uključuje softver za produktivnost Workplace, pokazali prihode za četvrto tromjesečje koji su ispod procjena analitičara, piše CNBC.

U četvrtom tromjesečju vidjeli smo sporiji rast potrošnje jer su korisnici, odražavajući makro pozadinu, optimizirali Google Cloud Pricing trošak.

Ruth Porat, glavna financijska direktorica Alphabeta.

Rast prihoda Google Clouda usporio je na 32% u četvrtom tromjesečju s gotovo 38% u trećem razdoblju. Prihod od 7,32 milijarde dolara zaostaje za procjenama analitičara od 7,43 milijarde dolara, prema StreetAccountu.

Amazon Web Services

Amazon, koji je bio pionir na tržištu prije više od 15 godina i održava vodeću poziciju, rekao je da je rast prihoda Amazon Web Services (AWS) usporen na 20% sa 27%. Jedinica je zabilježila prodaju od 21,4 milijarde dolara, dok su analitičari predviđali 21,87 milijardi dolara. Još 2018. AWS je rastao preko 45%.

Brian Olsavsky, šef financija Amazona, rekao je analitičarima da su velike tvrtke radile s AWS-om u četvrtom tromjesečju kako bi smanjile svoju potrošnju zbog trenutne teške ekonomske situacije, trenda koji je započeo sredinom trećeg tromjesečja. Ne očekuje da će se to uskoro promijeniti.

Gledajući unaprijed, očekujemo da će ovi napori na optimizaciji i dalje biti prepreka rastu AWS-a barem u sljedećih nekoliko kvartala.

Brian Olsavsky

Međutim, prema regulatornoj prijavi, kupci pokazuju manje povjerenja u dugoročnije poslove. Amazon je prijavio 110,4 milijarde dolara obveza po ugovorima s izvornim uvjetima duljim od jedne godine. To je povećanje od 37% u odnosu na prethodnu godinu, što je pad od 57% rasta u trećem kvartalu.

Analitičari Bank of America snizili su prognozu za AWS i sada očekuju rast za godinu od 11% umjesto 15%. U 2022 imali su 29%.

Rezultati Alphabeta i Amazona slijede Microsoftovo izvješće prošlog tjedna. Microsoftova jedinica Azure druga je po infrastrukturi oblaka nakon AWS-a.

Azure

Microsoft je rekao da se njegov rast prihoda od Azurea i drugih usluga u oblaku s 35% usporio na 31%. Iako tvrtka ne otkriva veličinu poslovanja u dolarima.

Tijekom razgovora o zaradi, glavna financijska direktorica Amy Hood rekla je da je rast potrošnje Azurea u prosincu umjeren. Tvrtka očekuje još sporiji rast Azurea u prvom tromjesečju jer organizacije traže prilike za pokretanje svojih postojećih aplikacija na troškovno učinkovitiji način.

Izvršni direktor Satya Nadella priznao je taj trend, ali je rekao da nije trajan.

“U jednom će trenutku optimizacije prestati. Zapravo, novac koji uštede u bilo kakvoj optimizaciji bilo kojeg radnog opterećenja ono je što će uložiti u nova radna opterećenja, a ta će se radna opterećenja početi povećavati.

Satya Nadella

Nadellino gledište podržavaju i neki stručnjaci iz industrije. Tvrtka za tehnološka istraživanja Gartner očekuje da će kategorija u cijeloj godini ukupno porasti za 26,8%. U usporedbi s 25,9% u 2022. Gartner predviđa rast prihoda za 2,4% za cijeli IT.

Prijavite se na naš Newsletter

Možda Vam se sviđa

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da ste u redu s tim, ali možete odbiti ako želite. Prihvati Opširnije