Ponedjeljak, 17 lipnja, 2024
spot_img

Zadnje objave

Možda vam se sviđa

Crypto Valley, bilježi ogroman rast u Švicarskoj

Novo izvješće otkriva impresivan rast i uticaj Crypto Valley-a, vodećeg web3 i blockchain huba smještenog u Švicarskoj.

Izvješće analizira ekosustav, rizično financiranje i sektorske uvide u kripto hub. Zanimljivo je da su ove oblasti zabilježile značajan rast. Obzirom da je globalno kripto tržište prošle godine doživjelo oporavak nakon implozije 2022.

Prema izvješću, vodećih 50 subjekata u Crypto Valley-ju povećalo je svoju vrijednost. Udvostručivši se na 383 milijarde dolara 2023. godine. Region sada ima 1.290 kompanija. Ovo predstavlja rast od 13,6% u odnosu na prethodnu godinu, sa skoro 40% njih sa sjedištem u Zugu, srcu Crypto Valley-a.

Centar je dom za 13 jednoroga – kompanija čija je vrijednost preko milijardu dolara. Ovo je povećanje od 44% u odnosu na prethodne brojeve. Deset od ovih 14 kompanija postiglo je status jednoroga kroz svoju tržišnu kapitalizaciju tokena, dok su ga tri stekle tržišnom procjenom. Istraživački izvještaj PWC Globala iz 2022. godine otkrio je da je globalna kripto industrija ugostila do 48 jednoroga, a Sjedinjene Države čine 26 od ovih kompanija.

Podaci iz izvještaja učvršćuju uticaj Crypto Valley-a u različitim sektorima. Konkretno, hub se ističe u blockchain mrežama (34%), financijskim uslugama (26%), upravljanju podacima (16%) i infrastrukturi (14%). Pet novih upisa već je ušlo u prvih 50 kompanija.

Neki od najznačajnijih top 50 subjekata u hubu uključuju protokole fokusirane na blockchain kao što su Cardano Foundation i Ethereum Foundation. Protokoli za razmjenu kriptovaluta i pozajmljivanja Nexo, te rješenje za skrbništvo u vlasništvu Ripplea Metaco.
Usprkos tome što je dom ovih vodećih blockchain entiteta, Crypto Valley je često bila u izazovima s kojima se suočava kripto industrija, piše kripto.ba. Uključujući zabrinutost za financijske rizike i regulatorne praznine. Udruženje Crypto Valley bavi se jednim takvim problemom u izvještaju za 2020.

Kriptovalutama će se i porez moći platiti

Kako se ovi problemi rješavaju, hub doživljava sve veću pažnju. Crypto Valley je prošli tjedan zabilježio porast rizičnog financiranja uprkos značajnom padu kripto rizičnih fondova na globalnom nivou.

Vodeći hub je prikupilo 4,8% svih svjetskih blockchain poslova. Ovo je povećanje od 17%, i upravlja s 20,4% svih europskih blockchain poslova.

Prošle godine, kompanije fokusirane na blockchain u hubu su osigurale su 10% cjelokupnog globalnog rizičnog finansiranja. Centar je također doprinio 19% poslova u Europi. Primarni doprinosioci ovog porasta financiranja su ovi gradovi, Zug, Geneve i Zurich.

Nedavna ekspanzija Crypto Valley-a može se pripisati nizu entiteta fokusiranih na kriptovalute i blockchain koji su pokrenuti u Švicarskoj. Sve zahvaljujući povoljnoj regulatornoj atmosferi. Nedavni slučaj je Fondacija TON, koja je pokrenuta u Švicarskoj kao neprofitna u rujnu prošle godine. Kao dokaz ove povoljne regulative, prošlog mjeseca je Lugano, grad u južnoj Švicarskoj, objavio namjeru da prihvati Bitcoin (BTC) i druge kriptovalute za porez.

Prijavite se na naš Newsletter

Popularno