Četvrtak, 18 travnja, 2024
spot_img

Zadnje objave

Možda vam se sviđa

Da li imamo prvu kripto hipoteku i novi trend u svijetu?

Ako se osiguratelji kućanstava nisu suočili s dovoljno problema ove godine, evo još jednog za razmišljanje: tvrtka iz Miamija sada nudi hipoteke temeljene na kriptovalutama. Neki predstavnici osiguranja oprezno su optimistični u vezi s tom idejom, ali nekolicina se pita što bi Bitcoin hipoteka mogla značiti za police i escrow račune, osobito ako valuta izgubi vrijednost.

“Sve dok je to legitimna hipoteka i slijedi proces hipotekarnog vjerovnika, ne bih rekao da ćemo imati problema s osiguranjem domova s kriptohipotekama”, rekao je David Howard, predsjednik Vyrd Insurancea, nedavno pokrenute tvrtke za osiguranje imovine na Floridi. Dodao je, međutim, da su, budući da je ovo nova vrsta hipoteke, potrebna daljnja istraživanja.

Milo, fintech tvrtka s uredima u Miamiju, prošlog je tjedna objavila da sada nudi ono što se čini kao prva hipoteka na svijetu na temelju kriptovaluta. Klijenti će moći založiti svoju bitcoin imovinu i kvalificirati se za niskokamatne zajmove na 30 godina – bez predujma, rekao je Milo u priopćenju za javnost.

“Svijet se brzo mijenja s načinom na koji potrošači zarađuju i ulažu svojih 2 bilijuna dolara u kripto bogatstvo”, rekao je Josip Rupena, izvršni direktor i osnivač Mila.

Tvrtka je rekla da je izravni zajmodavac koji ima licencu, reviziju i osiguranje “sposoban stajati iza svoje obveze”. U priopćenju se ne govori o tome što bi se moglo dogoditi ako digitalna valuta izgubi vrijednost, kao što je poznato da Bitcoin i druge kriptovalute čine. Dužnosnici tvrtke nisu bili dostupni za komentar, ali u priopćenju se navodi da su konvencionalne hipoteke bile nezgodne za kripto investitore zbog poreznih obveza i fluktuacija u vrijednosti.

“Postoje bezbrojne priče o ljudima koji kupuju nekretninu zaradom od bitcoina samo da bi vidjeli kako raste u vrijednosti i vrijedi milijune više”, rekao je Rupena u priopćenju.

Josip Rupena Founder CEO Fintech MILO
Josip Rupena Osnivać CEO Fintech MILO

Jedna grupa za osiguranje imovine na Floridi u početku je ispitivala kako će sve to funkcionirati. No nakon provjere s članovima uprave, predsjednik Federacije osiguranja Floride rekao je da bi većina osiguratelja mogla živjeti s kripto hipotekama.

“Vjerojatno nas nije briga kako se plaća hipoteka – brine nas samo osigurana vrijednost imovine, koja se neće promijeniti zbog promjena kripto vrednovanja”, rekao je Michael Carlson.

Drugi su se složili. Paul Handerhan, predsjednik Savezne udruge za reformu osiguranja sa sjedištem u Floridi, istaknuo je da izvor stambenog kredita osigurateljima možda nije važan, dodajući da se većina polica plaća na godišnjoj razini.
Osim toga, primijetio je Handerhan, kriptohipoteke bi mogle otvoriti vlasništvo nad kućom većem broju mladih ljudi koji će vjerojatnije ulagati u Bitcoin i druge digitalne valute.

Nije jasno kako bi Milo plaćao osiguravajućim kućama vlasnika kuća s escrow računa – u Bitcoinu ili konvencionalnoj valuti. No, neki se osiguratelji zagrijavaju za ideju prihvaćanja premijskih plaćanja putem kriptovaluta.

AXA Switzerland objavila je prošle godine da će dopustiti osiguranicima neživotnih osiguranja da plaćaju Bitcoinom, a Universal Fire and Casualty je rekao da će prihvatiti kriptovalute za neke vrste poslovnog osiguranja, prema izvješćima vijesti. Metromile, auto osiguratelj, također je rekao da će prihvatiti digitalnu valutu za premije i da će njome plaćati potraživanja.

Izvor: Svijet Osiguranja / William Rabb, Insurance Journal

Prijavite se na naš Newsletter

Popularno