Četvrtak, 30 svibnja, 2024
spot_img

Zadnje objave

Možda vam se sviđa

Do 2026. ćemo imati digitalni euro

Prema najavama, euro bi 2026. godine mogao dobiti svojeg digitalnog ‘dvojnika’, stablecoin koji se razvija u Europskoj centralnoj banci (ECB).

“Digitalni euro omogućit će pocećanje stabilnosti i neovisnosti monetarnog sustava Europske unije te će povećati efikasnost sustava digitalnih plaćanja”, najavio je to Fabio Panetta, član izvršnog odbora ECB-a tijekom svog govora na Irskom nacionalnom sveučilištu (NCI) u Dublinu.

Digitalni euro će otvoriti mogućnost svima da koriste zajedničku valutu za isključivo digitalna plaćanja, bilo gdje, na lak i siguran način. Za razliku od kriptovaluta, koje imaju i špekulativne karakteristike, ova bi valuta bila direktno vezana za euro, kao svojevrsni stablecoin – iako je Panetta upozorio da čak i takvi coini mogu izgubiti svoje ‘sidro’, kao što se to dogodilo prošle nedjelje s TerraUSD-om.

Kako bi se takve situacije spriječile, iza digitalnog će eura stajati Europska centralna banka. Time bi ova digitalna valuta dobila na povjerenju, bila bi dizajnirana kao sigurna i u javnom interesu. Panetta ističe i da bi u rastuće digitaliziranom okruženju digitalni euro trebao olakšati digitalna plaćanja, a na tržištu bi svima dao priliku da ostanu ‘u igri’. Tako bi i manji posrednici na financijskim tržištima, koji do sada nisu mogli pratiti ritam inovacija velikih igrača, dobili novu priliku, prenosi Bug.hr.

Ovaj sustav plaćanja bio bi besplatan, jednostavan i pristupačan svima i svugdje, najavio je Panetta. No, da bi u tome uspio, korisnici u njemu moraju vidjeti da im donosi korist, odnosno da ima prednosti pred trenutačnim načinima plaćanja. Isto tako, mora biti prihvaćen svugdje – idealno kod svih trgovaca eurozone, kako online tako i u fizičkim prodavnicama. To su im pokazala preliminarna istraživanja, u kojima su ispitanici rekli da bi idealna digitalna valuta omogućavala i P2P plaćanje (direktan prijenos novca prijateljima) jednim klikom, bez obzira koja se platforma ili banka koristi.

Da bi se ostvario plan o digitalizaciji eura, ECB je lani osnovala radnu grupu koja ima dvije godine za istražiti šta će biti prioriteti kod izrade nove digitalne valute. Projekt bi u realizaciju potom mogao biti pušten do kraja 2023. godine. U drugoj će fazi biti testirana tehnološka rješenja te će se stvarati poslovno okruženje nužno za široko prihvaćanje digitalnog eura. To bi moglo potrajati oko tri godine, pa bi digitalni euro mogao, dakle, zaživjeti 2026. godine.

Prijavite se na naš Newsletter

Popularno