Nedjelja, 21 srpnja, 2024
spot_img

Zadnje objave

Možda vam se sviđa

EU pripremila četrnaesti paket sankcija Rusiji

Države članice Europske unije usuglasile su se oko 14. paketa sankcija Rusiji. Paket uključuje nove ciljane mjere i zabranu izvoza ukapljenog plina u treće zemlje preko EU, objavilo je belgijsko predsjedništvo.

Veleposlanici EU dogovorili su se o snažnom i važnom 14. paketu sankcija kao odgovor na rusku agresiju na Ukrajinu. Objavilo je to rotirajuće belgijsko predsjedništvo na društvenoj mreži X, prenosi HRT.

Najnoviji paket uključuje nove ciljane mjere i zatvara rupe za izbjegavanje dosad uvedenih sankcija, dodaje predsjedništvo.

Zabrana izvoza ukapljenog plina u treće zemlje preko morskih voda EU prva je mjera koja se odnosi na LNG.

No, kompanije iz države članice moći će i dalje kupovati ruski ukapljeni plin za europsko tržište.

Novim sankcijama EU kaže da nastoji dodatno ograničiti unosan posao izvoza ukapljenog plina i ograničiti sposobnost Rusije da tim sredstvima financira rat protiv Ukrajine.

Osim toga, dogovorene su i strože mjere za sankcioniranje zaobilaženja i zatvaranje rupa u zakonu koje su ostale otvorene u 13 prethodnih paketa sankcija.

Pregovori oko tog paketa sankcija trajali su dugo jer su se Mađarska i Njemačka protivile sankcioniranju ruskog plina. Ovo je kompromisni prijedlog koji je bio prihvatljiv svima.

Prijavite se na naš Newsletter

Popularno