Financa
Digitalni poslovni portal

Europa mijenja prijedlog o embargu na rusku naftu?

Prema izmijenjenom prijedlogu, Mađarska i Slovačka moći će kupovati rusku naftu do kraja 2024. godine, dok bi Češka mogla nastaviti kupovati do lipnja iste godine.

Europska komisija (EK) predložila je izmjene planiranog embarga na rusku naftu, u nastojanju da pridobije zemlje članice koje su rekle da “ne mogu podržati prijedlog”, izvijestio je Reuters, pozivajući se na tri neimenovana izvora iz Europske unije.

Izmijenjenim prijedlogom, o kojem su raspravljali izaslanici EU na jutrošnjem sastanku, nastoji se Mađarskoj, Slovačkoj i Češkoj dati više vremena da se prilagode embargu i pruže pomoć za poboljšanje svoje naftne infrastrukture, rekli su izvori iz EU.

Promjene također uključuju produženje prijelaznog razdoblja na transportne usluge EU na tri mjeseca prije stupanja na snagu zabrane transporta ruske nafte, umjesto prvotno predloženog roka od mjesec dana, rekao je jedan anonimni izvor.

Prema izmijenjenom prijedlogu, Mađarska i Slovačka moći će kupovati rusku naftu isporučenu u naftovode do kraja 2024., dok bi Češka mogla nastaviti kupnju do lipnja 2024. ako ranije ne dobije naftu iz naftovoda iz južne Europe , rekli su Reutersovi sugovornici.

Promjena izvornog prijedloga

Izvorni prijedlog EK-a propisuje da zemlje EU-a moraju prestati kupovati rusku sirovu naftu u roku od šest mjeseci od usvajanja mjere i zaustaviti uvoz rafiniranih naftnih derivata iz Rusije do kraja godine, dajući Mađarskoj i Slovačkoj rok do 2023. da se prilagode tim mjerama.

Bugarska je također zatražila izuzeće od embarga EU na naftu, ali joj nisu ponuđeni ustupci u rokovima, rekao je jedan dužnosnik, dodajući da “nema pravog razloga”, dok ostale tri zemlje, s obzirom na više vremena, “imaju objektivan problem “.

Mađarski premijer Viktor Orbán izjavio je danas da će njegovoj zemlji trebati pet godina i velika ulaganja u domaće rafinerije i cjevovode kako bi mogla transformirati svoj sadašnji sustav opskrbe, koji se oslanja na rusku naftu oko 65%, piše Telegraf.

Prijedlogom da se produži rok za uvođenje zabrane brodarskim tvrtkama iz EU-a za transport ruske nafte diljem svijeta, Bruxelles je odgovorio na zabrinutost Grčke, Malte i Cipra u vezi s utjecajem ove mjere na njihove brodarske tvrtke, objasnio je jedan izvor iz EU-a.

Prema ranijem prijedlogu koji je EK predstavila u srijedu, transportne tvrtke iz EU morale bi prestati nuditi usluge prijevoza, posredovanja, osiguranja i financiranja za transport ruske nafte diljem svijeta u roku od mjesec dana nakon što embargo stupi na snagu.

Prijavite se na naš Newsletter

Možda Vam se sviđa

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da ste u redu s tim, ali možete odbiti ako želite. Prihvati Opširnije