Petak, 14 lipnja, 2024
spot_img

Zadnje objave

Možda vam se sviđa

EWPN regionalna konferencija u Sarajevu: Napredak u inovacijama kroz dijalog i debate

U vremenima digitalne transformacije i sveprisutne tehnološke evolucije, uloga inovacija u oblikovanju održive i inkluzivne budućnosti postaje sve izraženija. Upravo zato, Europska ženska platforma u industriji platnih i financijskih usluga (EWPN) sa zadovoljstvom najavljuje svoju drugu regionalnu fintech konferenciju. Događaj će se održati 13. svibnja u Gradskoj Vijećnici u Sarajevu, sa fokusom na ključne teme koje oblikuju budućnost financijskih usluga.

Merima Mahmutović, članica Izvršnog Odbora EWPN, ističe važnost konferencije i njen doprinos regionu Jugoistočne Europe: „Ovu konferenciju organiziramo zahvaljujući posvećenom radu svih volonterki, iz zemalja ove regije, a koje su ostvareni lideri u industriji. Izražena strast prema razvoju inovativnih platnih usluga u kombinaciji sa tražnjom tržišta za aktuelnim temama dala nam je dodatni poticaj i motivaciju da slobodno vrijeme investiramo i doprinesemo promociji grada, države, ali i svih stručnjaka sa ovih prostora koji sasvim sigurno mogu ozbiljno parirati najboljim svjetskim praksama.”

Konferencija će započeti sa strateškim dijalogom na temu “Imamo li vremena, znanja i hrabrosti za INOVACIJE i DIGITALIZACIJU?” Ovaj segment okupit će ugledne stručnjake koji će raspravljati o ključnim pitanjima koja oblikuju platne sisteme i financijsku industriju, uključujući implementaciju tzv. Instant plaćanja u EU i van nje, međunarodna plaćanja unutar zemalja Zapadnog Balkana, te digitalizaciju javnih institucija kao preduvjet za digitalizaciju financijskog sektora i unaprjeđenje korisničkog iskustva. Ova diskusija pokrit će i perspektivu centralnih banaka u procesu uvođenja digitalnih valuta (CBDC). Ključne izazove i prilike podijelit će mr. Ernadina Bajrović, viceguvernerka Centralne Banke Bosne i Hercegovine, uz Ivanu Jakir-Bajo, viceguvernerku Hrvatske Narodne Banke. Uz njih, značajne perspektive dodat će i Prof. dr. Sanela Pašić, članica nadzornih odbora u više banaka i profesorica na SSST, Edin Forto, Ministar komunikacija i transporta Bosne i Hercegovine, te Hrvoje Ćosić, CEO u Aircash Hrvatska. Sve njih povezuje Vedran Peršić, CEO u Peršić Komunikacijama, koji će moderirati ovu značajnu sesiju.

EWPN konferencija
EWPN konferencija

U popodnevnim satima, konferencija se nastavlja debatnim klubom na temu “Snaga (A)Inovacije”, koji će predstaviti novi format diskusije u kojem će se govornici argumentirano odbraniti ili oprezno ograničiti postavljene hipoteze. Ovo će biti prilika da se istraže granice umjetne inteligencije, debatuje o razvoju AI softvera unutar kompanija nasuprot outsourcingu, te raspravlja o budućnosti radnih mjesta u kontekstu tehnoloških promjena. Panelisti uključuju Aminu Karić, potpredsjednicu za operacije u kompaniji Authority Partners BiH, Gjergji Gurija, osnivača i CEO kompanije Facilization, Anu Brajković Ladjarević, CTO u Vestigo Croatia, Nerminu Agović-Kaliman, glavnu softversku inžinjerku u Finshark. Diskusiju će dodatno obogatiti Maja Fočić, menadžerica projekata u Monri  Payments i Dino Selimbašić, viši direktor za inženjering i isporuku u HTEC. Debatnim klubom moderirat će Jovana Marković Vidaković, vodeći prodajni predstavnik za javni sektor u CEE i CIS regijama.

Navedeni sadržaji  ne samo da pružaju platformu za razmjenu znanja i iskustava, već i omogućavaju ključnim akterima da prošire svoje mreže, uspostave nove kontakte i identificiraju potencijalne partnere za buduće projekte. Konferencija EWPN u Sarajevu je korak ka jačanju regionalne suradnje i razvoju tržišta koje je inovativno, otporno i usmjereno ka budućnosti, koristeći ne samo poslovnom sektoru, već i široj zajednici.

Za više informacija o programu konferencije i detaljima o registraciji, posjetite EWPN događaj. Za dodatne informacije ili planiranje sudjelovanja, obratite se organizatorima na e-mail: see@ewpn.eu.

Prijavite se na naš Newsletter

Popularno