Srijeda, 24 travnja, 2024
spot_img

Zadnje objave

Možda vam se sviđa

Fiat pokazao koncepte električnih Panda vozila

“Global game” nova je strategija kompanije Fiat koju je predstavio izvršni direktor Olivier Francois. Strategija se odnosi na tranziciju ovog talijanskog brenda prema globalnoj električnoj budućnosti. Također, predstavio je i nekoliko novih konceptnih automobila baziranih na njihovoj legendarnoj Pandi.

Konačna vozila trebala bi se razlikovati od prikazanih konceptnih automobila, no Francois je htio svijetu pokazati smjer u kojem u kompaniji razmišljaju. A to je jednostavnost i zabava, kao i raznovrsnosti pri dizajnu automobila.

A ta je raznovrsnost bazirana na novoj platformi koja će im omogućiti prodaju automobila na globalnom tržištu. Ali i razvoj vozila s različitim motorima te će na istoj platformi biti napravljeni električni automobili i hibridi te vozila s motorima s unutarnjim izgaranjem.

Više konceptnih automobila

Prvi predstavljeni koncept je gradski automobil baziran na Pandi. No riječ je o vozilu većih dimenzija u odnosu na legendarni Fiatov automobil. Karakterizira ga atraktivan, zanimljiv i zabavan dizajn koji se ne provlači samo kroz karoseriju. Provlači se i kroz neobičnu unutrašnjost iz koje je Fiat uklonio sve što nije potrebno. Neke će stvari vjerojatno ipak vratiti u proizvodnim modelima. Poput klasičnih sjedala. Jer prikazana sjedala izgledaju kao stolice kakve bi koristili u kafićima uz more. Naglasak u ovom gradskom vozilu jest na prostranoj unutrašnjosti, ali i povišenoj poziciji vozača, prenosi Zimo.

Na istoj platformi, bazirani su i koncepti pickupa i fastbacka. Francois je naglasio popularnost ovih kategorija njihovih vozila u Južnoj Americi. A bit će zanimljivo vidjeti kako će i druga tržišta reagirati kada (i ako) se modeli bazirani na Pandi pojave i na drugim tržištima. Dok je u pickupu naglasak stavljen na prtljažni prostor u stražnjem dijelu vozila, za očekivati je kako je fokus fastbacka na performansama i užitku sportske vožnje. Izvršni direktor Fiata prikazao je i još dva prototipa bazirana na ovoj platformi i električnoj Pandi. Jedan je, naravno, SUV model jer je ovo vjerojatno najpopularnija kategorija vozila u posljednje vrijeme, dok je drugi model prilično zanimljiv i riječ je o – kamperu.

Kako će izgledati konačna vozila i koji će od ovih koncepata postati finalan proizvod koji će se moći kupiti na tržištu, vrijeme će pokazati. Ono što znamo da možemo očekivati od talijanske kompanije u budućnosti jest da će svake godine predstaviti jedan novi model električnog vozila. Predstavljanje prvog automobila Olivier Francois najavio je za srpanj ove godine.

Prijavite se na naš Newsletter

Popularno