Financa
Digitalni poslovni portal

Francuska kaznila internet divove

Francusko državno povjerenstvo za informatiku i slobode (CNIL) kaznilo je Google sa čak 150 milijuna eura,
a Facebook sa 60 milijuna eura, zbog kršenja pravila u uporabi kolačića prilikom prikupljanju podataka o korisnicima, izvijestio je TV kanal BFM.
Prethodna maksimalna kazna iznosila je 100 milijuna eura. Također je odrezana Googleu i odnosila se na korištenje kolačića. Kako donosi taj kanal, kazna se tiče uporabe kolačića (cookies) za prikupljanje podataka o korisnicima prvenstveno za potrebe ciljanog oglašavanja. Francuski regulator je ustanovio da stranice facebook.com, google.fr i youtube.com ne olakšavaju odustajanje od kolačića u jednakoj mjeri u kojoj nude pristanak na njih.
Kako navodi TV kanal, “kazna od 150 milijuna eura rekordna je za CNIL (Commission Nationale de l’Informatique et des Libertés). Prethodnu maksimalnu kaznu regulator je izrekao u prosincu 2020. i iznosila je 100 milijuna eura. Također je odrezana Googleu i odnosila se na korištenje kolačića.

Prijavite se na naš Newsletter

Možda Vam se sviđa

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da ste u redu s tim, ali možete odbiti ako želite. Prihvati Opširnije