Ponedjeljak, 17 lipnja, 2024
spot_img

Zadnje objave

Možda vam se sviđa

Apple-ov put do 3 biliona $

Apple je postao prva tvrtka koja je prošlog tjedna dosegla tržišnu kapitalizaciju od 3 bilijuna dolara, nakon što se cijena njezine dionice u ponedjeljak nakratko popela na 182,88 dolara – dovoljno da dosegne spomenutu prekretnicu. Apple je prva tvrtka na svijetu koja je ikad dosegnula tržišnu kapitalizaciju od 3 bilijuna dolara nakon što je postala druga koja je dosegnula 2 bilijuna dolara u kolovozu 2020. Saudijski naftni i plinski div Saudi Aramco prvi se popeo na 2 bilijuna dolara u prosincu 2019.

Unatoč izazovima koje je predstavljala pandemija koronavirusa, Appleova cijena dionica porasla je za 34 posto u 2021., nakon nevjerojatnog porasta od 81 posto u 2020. Cijela tehnološka industrija pokazala se relativno imunom na negativan utjecaj krize Covida, budući da su blokade i fizičke udaljavanje  tehnologiju učinili još važnijim u životima mnogih ljudi.

Sljedeći grafikon ilustrira Appleov neusporedivi uspon od tvrtke koja se bori s 5 milijardi dolara 2000. godine , do najvrijednije svjetske tvrtkeu posljednjih 21 godinu, a također naglašava neka od najznačajnijih lansiranja proizvoda na tom putu. Iako trenutno još uvijek visoko leti, tvrtka sa sjedištem u Cupertinu također se suočava s velikim preprekama u obliku antimonopolskih istraga i stalne pravne bitke oko svojih pravila App Storea.

Appleov put do tržišne kapitalizacije od $ 3 bilijuna Izvor statistacom

Prijavite se na naš Newsletter

Popularno