Srijeda, 24 travnja, 2024
spot_img

Zadnje objave

Možda vam se sviđa

Goldman Sachs planira kupiti imovinu Celsiusa

Američka multinacionalna banka Goldman Sachs krenula je s prikupljanjem 2 milijarde dolara od investitora kako bi otkupili imovinu problematične kripto banke Celsius. Kao što je financa.ba već pisala, Celsius je zapao u problem padom vrijednosti kripto tržišta, a posebno Bitcoin-a. Nedavno su iz spomenute kripto banke informirali javnost, da se poslovanje stabilizira, ali da će im trebati malo vremena, da se vrate na staze na kojima su bili prije fluktuacije cijena kriptovaluta.

Goldman Sachs dubinski analizira

Prema informacijama koje su se pojavile na tržištu, a navodno su neimenovani izvori iz same banke, inicijalni prijedlog je da se omogući investitorima da otkupe imovinu Celsiusa uz potencijalno značajne diskonte isključivo u slučaju da Celsius podnese zahtjev za stečaj.
Čini se da je Goldman Sachs u fazi dubinske analize, te računa kamate i traži obaveze od Web3 kripto fondova, specijaliziranih za problematična potraživanja i tradicionalnih financijskih institucija sa dovoljno likvidnosti, navode anonimni izvori iz same banke. Imovina, a prema pretpostavkama koja se odnosi na kriptovalute morala bi se jeftino prodati, a kupili bi je investitori koji su prikupili navedene 2 milijarde dolara, a kojima bi upravljao Goldma Sachs.

Alex Mashinsky osnivač Celsius Network a
Alex Mashinsky osnivač Celsius Network a

Celsius angažirao konzultante

Celsius Network je kontaktirao konzultanstsku kompaniju za restrukturiranje Alvarez & Marsal, objavio je Wall Street Journal u petak, a iz Goldman Sachs-a nisu željeli komentirati spomenute navode.
Podsjećamo, Celsius Network je do svibnja ove godine imao više od 8 milijardi dolara zajmova vezanih za kriptovalute i 12 milijardi dolara imovine s kojom je upravljao. Kao što je već spomenuto, u lipnju tekuće godine je najavio da će zaustaviti daljnja kreditiranja na platformi, navodeći “ekstremne tržišne uvjete”. Reputacija Celsius Networka na tržištu je dovoljno snažna, da je s navedenom objavom dodatno narušio cijenu Bitcoin-a.

Ukoliko se odlučite posjetiti mrežnu stranicu https://celsius.network dočekat će Vas poruka da su transakcije u ovom trenutku stopirane, a da će više informacija imati uskoro

Ipak je bankrot realna opcija

Osim što je angažirao konzultantsku kuću Alvareza & Marsala, Celsius je angažirao odvjetničku grupaciju Akin Gump Strauss Hauer & Feld koja je isto specijalizirana za restrukturu, objavio je Wall Street Journal ranije ovog mjeseca. Također, angažirana je i globalna investicijska banka Citigroup kao potpora za moguća rješenja, uključujući procjenu ponude konkurenata, kao što je Nexo, objavio je The Block. Prema dostupnim informacijama Citigroup i Akin Gump su preporučili Celsiusu da prijavi bankrot.

Celsius je prošle godine prikupio 750 milijuna dolara od investitora, uključujući drugi po veličini kanadski mirovinski fond, Caisse de dépôt et placement du Québec (CDPQ), procjenjujući posao na 3,25 milijardi dolara.

Prijavite se na naš Newsletter

Popularno