Četvrtak, 2 svibnja, 2024
spot_img

Zadnje objave

Možda vam se sviđa

Hoće li porast cijene kakaa izazvati nestašicu čokolade?

Ljubitelji čokolade širom svijeta možda će se morati pripremiti za nestašicu jer cijene kakaa dostižu neviđene visine. Ekonomisti ne predviđaju trend pada cijene tijekom 2024. godine.

Cijene kakaa više su se nego udvostručile od početka prošle godine. Dostigle su rekordnih 9.010,59 dolara po toni na njujorškom tržištu robe u drugom tjednu veljače.

Nepovoljni vremenski uvjeti, krijumčarenje i bolesti doprinijeli su povećanju cijena. Što je rezultiralo manjim prinosima u Obali Bjelokosti, u kojoj je skoro 40 posto svjetske proizvodnje kakao zrna, i Gani, koja proizvodi 20 posto.

El Nino, vremenski obrazac koji uzrokuje sušu u zapadnoj Africi, imao je značajan utjecaj na proizvodnju kakaa u spomenutim zemljama. Snažni sezonski vjetrovi i nedostatak padalina također su doprinijeli nestašici, prisiljavajući trgovce da se bore sa zalihama zbog čega su morali podići cijene.

Porast cijeene uzburkao industriju

Proizvođači čokolade, kao rezultat rasta cijena primarnih sastojaka, pripremaju se za potencijalno usporavanje potražnje.

U izvještaju dobavljača sastojaka Henley Bridgea, očekuje se da će se povećanje cijena kakaa od 15 do 20 posto u prvoj polovini 2024. nastaviti do kraja godine. Ovaj porast cijena već je uzburkao industriju. A proizvođači čokolade su prilagodili svoje poslovanje kako bi se održali.

“To je uznemirujuće s obzirom da nismo bili svjedoci tako značajnog smanjenja proizvodnje kakaa posljednjih godina”, rekao je za Anadolu Samuel Adimado, predsjednik grupe kupaca kakaa iz Gane, izražavajući zabrinutost zbog pada proizvodnje kakaa.

Naveo je da ne samo da su primijetili pad proizvodnje, već su morali i smanjiti svoje  operacije. Što uključuje otpuštanja i prekid ugovora za neke zaposlenike.

Međutim, Javier Blas, stručnjak za energetiku i robu sa sjedištem u Londonu i kolumnist “Bloomberga”, vjeruje da je ovo „neophodna kriza”.

Svijetu su potrebne više cijene kako bi se potaklo ponovno sađenje milijuna starih stabala i kako bi se bolje brinulo o postojećim.

Javier Blas

Kozmetička i farmaceutska industrija također koriste kakao kao sastojak. I oni mogu doživjeti porast cijena ili poremećaje u lancu opskrbe.

Ekonomije u razvoju, posebno one sa velikom potražnjom za čokoladom, mogu imati poteškoća u zadovoljavanju zahtjeva kupaca.

Prijavite se na naš Newsletter

Popularno