Nedjelja, 26 svibnja, 2024
spot_img

Zadnje objave

Možda vam se sviđa

Hrvatska bi 1. lipnja mogla dobiti pozitivnu ocjenu za euro

Europska komisija planira 1. lipnja objaviti izvješće o konvergenciji u kojem bi Hrvatska mogla dobiti konačnu ocjenu o spremnosti za uvođenje eura. Izvršni potpredsjednik Komisije Valdis Dombrovskis potvrdio je da Komisija planira objaviti izvješće o konvergenciji 1. lipnja.

“U Hrvatskoj su omjeri duga proteklih godina znatno pali i pokazuju trend daljnjeg padanja. To šalje važan signal uoči izvješća o konvergenciji koje ćemo predstaviti 1. lipnja. Kao što znate, Hrvatska namjerava usvojiti euro kao svoju valutu od 1. siječnja 2023. godine”, rekao je Dombrovskis na konferenciji za novinare.

Komisija u svojoj analizi makroekonomske situacije navodi da je Hrvatska napredovala u smanjenju privatnog duga i vanjskih neto obveza. Ističe da javni dug ostaje i dalje visok, ali da nastavlja silaznu putanju iz razdoblja prije pandemije covida-19. Bankarski sektor ostaje stabilan i likvidan te se smanjuje omjer nekvalitetnih kredita. Povećan je potencijalni rast proizvodnje, a sredstava iz Mehanizma za oporavak i otpornost mogu riješiti preostale ranjivosti, navodi Komisija.

Komisija objavljuje konvergencijsko izvješće svake dvije godine. Prema zadnjem izvješću iz lipnja 2020., Hrvatska je ispunjavala sve kriterije za ulazak u europodručje osim članstva u Europskom tečajnom mehanizmu (ERM II).

Hrvatska će uskoro ispuniti i taj kriterij, ušavši u međuvremenu u ERM II 10. srpnja 2020. Radi se o svojevrsnoj čekaonici za euro u kojoj svaka zemlja kandidatkinja treba provesti najmanje dvije godine.

Po čemu se određuje spremnost za prihvaćanje eura?

Spremnost za prihvaćanje eura određuje se prema ispunjavanju konvergencijskih kriterija koji uključuju stabilnost cijena, uredne javne financije, stabilnost deviznog tečaja i konvergenciju dugoročnih kamatnih stopa. Provjerava se i usklađenost nacionalnog zakonodavstva s pravilima ekonomske i monetarne unije (EMU).

Trenutačno je stopa inflacije jedini donekle neizvjestan kriterij u procesu ulaska Hrvatske u eurozonu. Ona ne smije biti veća od 1.5 postotnih poena prosječne stope inflacije za tri zemlje EU s najnižom inflacijom u godini koja prethodi preispitivanju stanja u zemlji kandidatkinji.

Ako Hrvatska, kako se očekuje, dobije pozitivnu ocjenu, ministri financija 19 zemalja europodručja trebaju kvalificiranom većinom usvojiti preporuku o uvođenju eura u Hrvatskoj. Formalnu odluku donosi Ecofin, tijelo koje čine ministri financija svih zemalja članica EU, nakon konzultacija s Europskim parlamentom i nakon rasprave na lipanjskom summitu čelnika EU.

Izvor:index.hr

Prijavite se na naš Newsletter

Popularno