Utorak, 16 srpnja, 2024
spot_img

Zadnje objave

Možda vam se sviđa

Hygge – danski recept za sretan život

Kada boravimo u lijepo uređenom prostoru dekoriranom prema pravilima skandinavskog uređenja, osjećaj udobnosti prijeći će i na nas. Zaraženi hygge filozofijom, unosimo u naš dom opuštajuću energiju koja zadovoljstvo pronalazi u mirisnim svijećama, toplim napitcima iz šalica lijepog dizajna. I udobnom kauču na kojem ćemo provoditi vrijeme s bližnjima ili – u ‘me timeu’.

Nedjelja je dan oslobođen obaveza, stvoren za uživanje. No često nam se u glavi pojave razni izazovi koji nas čekaju tijekom nadolazećeg tjedna. Kako bismo spremni i puni elana ušetali u tjedan novih pobjeda, potrebno je napuniti baterije. I nedjelju provesti odmarajući se i radeći ono što najviše volimo.

Kako bismo izbjegli melankoliju nedjelje, potrebno je okružiti se pozitivnom energijom. Svima je poznato da prostor koji nas okružuje ima velik utjecaj na to kako se osjećamo.

Dolazak jeseni

Iako su dani pred nama tmurni i nedostajat će nam pozitivnih misli koje donose Sunčeve zrake, moramo biti sigurni da ćemo našu pozitivu moći crpiti iz prostora u kojem boravimo. Ugledamo li se na Dance koji tijekom zimskih mjeseci imaju svega sedam sati svjetlosti. I mi ćemo shvatiti važnost hygge filozofije koja ih čini najsretnijim narodom na svijetu.

Hygge duh ističe bitnost sitnih rituala i sitnih užitaka koji u nama bude osjećaj zadovoljstva. Upravo taj osjećaj ono je što nam je potrebno kako bismo u nedjelju napunili baterije i uživali u opuštajućim trenutcima iz udobnosti vlastitog doma.

Danci se pri uređenju svojih domova najradije drže neutralnih boja i prirodnih materijala. Dekorativni dodaci često će biti nositelji upečatljivih boja poput plave ili žute. Njihovi kauči najčešće će biti u bež boji. No obogatit će ih jastučićima različitih boja i uzoraka koji će prostoru za odmor dati živost.

Izležavanje na lijepom i udobnom kauču postat će nam još draža aktivnost ako svoj ambijent obogatimo dekoracijama koje će ga oplemeniti. Tim ćemo se prizorima htjeti pohvaliti i na društvenim mrežama.

Za stvaranje opuštajućeg ugođaja važno je razmišljati i o rasvjeti. Tajna je u različitim izvorima svjetlosti koji će kreirati romantičnu atmosferu u kojoj ćete uživati svake nedjelje. Posebnu ugodu stvorit će svijeće u staklenim ili drvenim svijećnjacima jer će unijeti toplinu u vaš prostor. Ipak, game changer su elegantne visoke svijeće, a one će postići poseban efekt u svijećnjacima neočekivanih i razigranih formi.

Uz svijeće i efektne svijećnjake, sjajna je ideja u svoj prostor uključiti i nekoliko efektnih stolnih lampi koje će vam pružiti drugačiji doživljaj doma od onog kakav pruža centralni luster.

U takvoj atmosferi, koja odiše udobnošću, zavoljet ćete svoje male nedjeljne rituale koji će vas pripremiti za nadolazeći tjedan. Neki će radije odabrati neki filmski naslov ili seriju, a drugi će sreću pronaći na stranicama knjige koja je nakon godina provedenih na polici konačno došla na svoj red.

Izvor: tportal

Prijavite se na naš Newsletter

Popularno