Financa
Digitalni poslovni portal

Indija najavila zabranu svih kriptovaluta osim državne

Nacrt zakona o “Kriptovaluti i regulaciji službene digitalne valute” stvorit će olakšavajući okvir za zvaničnu digitalnu valutu koju će izdati Rezervna banka Indije i zabranit će sve privatne kriptovalute, kao što su Bitcoin i Ethereum.
Ovog mjeseca, indijski premijer Narendra Modi rekao je da sve demokratske nacije moraju raditi zajedno kako bi osigurale da kriptovaluta “ne završi u pogrešnim rukama, što može pokvariti našu mladost”.

Ranije ove godine, vlada je razmatrala kriminaliziranje posjedovanja, izdavanja, rudarenja, trgovanja i prienosa kripto imovine.

Modi je nedavno presjedavao sastankom na kojem se razgovaralo o budućnosti kriptovaluta, usred zabrinutosti da bi neregulirana tržišta kriptovaluta mogla postati putevi za pranje novca i finansiranje terorizma.

Nova pravila će takođe vjerovatno obeshrabriti marketing i oglašavanje kriptovaluta, kako bi otupili njihovu privlačnost za maloprodajne investitore. Visoki vladin zvaničnik rekao je da je plan da se na kraju zabrani privatna kripto-aktiva dok se utire put za novu digitalnu valutu Centralne banke (CBDC). Rezervna banka Indije, koja je izrazila “ozbiljnu zabrinutost” oko privatnih kriptovaluta, trebala bi pokrenuti svoj CBDC do kraja godine.

Zvanični podaci nisu dostupni, ali industrijske procjene pokazuju da u Indiji ima 15-20 miliona kripto investitora, s ukupnim kripto ulagačima od oko 4,77 milijardi eura

Prijavite se na naš Newsletter

Možda Vam se sviđa

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da ste u redu s tim, ali možete odbiti ako želite. Prihvati Opširnije