Srijeda, 24 travnja, 2024
spot_img

Zadnje objave

Možda vam se sviđa

Indija potpisala sporazum o slobodnoj trgovini s četiri europske zemlje

Indija će ukinuti većinu carina za četiri zemlje u Europi. Dio je to sporazuma za koji se očekuje da će donijeti 100 milijardi dolara vrijednih ulaganja tijekom 15 godina i 1 milijardu radnih mjesta za peto najveće svjetsko gospodarstvo.

Trgovinski sporazum sa zemljama Europske udruge za slobodnu trgovinu, koje nisu dio EU, potpisan je uoči općih izbora u Indiji. Izbori bi premijeru Narendri Modiju mogli donijeti treći mandat zaredom.

Indijska vlada finalizirala je niz velikih trgovinskih sporazuma u proteklih nekoliko godina. A u pripremi je i dogovor s Velikom Britanijom, piše CNBC.

“Ovo označava novi zaokret i prijelomni trenutak u bilateralnim odnosima između Indije i Europskog udruženja za slobodnu trgovinu. Zemalja Švicarske, Islanda, Norveške i Lihtenštajna.” Rekao je indijski premijer Narendra Modi u komentarima podijeljenim na platformi X.

Indija očekuje da će ovaj sporazum o slobodnoj trgovini, između ostalog, potaknuti njen ključni izvoz u IT uslugama, poslovnim uslugama, audio-vizualnim uslugama. Rekao je to ministar trgovine i industrije Piyush Goyal.

Sporazum također sadrži odredbe o uzajamnom priznavanju u profesionalnim uslugama kao što su njegovateljica, ovlašteni računovođe i arhitekti, navodi se u priopćenju indijske vlade.

“Sporazum poboljšava pristup tržištu i pojednostavljuje carinske procedure. Olakšava indijskim i EFTA tvrtkama da prošire svoje poslovanje na dotičnim tržištima”, stoji u priopćenju EFTA-e.

Prijavite se na naš Newsletter

Popularno