Petak, 14 lipnja, 2024
spot_img

Zadnje objave

Možda vam se sviđa

Industrijske narudžbe signaliziraju oporavak potražnje za njemačkim industrijskim dobrima

Industrijske narudžbe u Njemačkoj stabilizirale su se u travnju. Odražavajući oporavak potražnje u sektoru proizvodnje automobila, pokazali su u četvrtak podaci statističkog ureda.

Narudžbe tvornicama u najvećem europskom gospodarstvu smanjene su u travnju za 0,2 posto u odnosu na ožujak, pokazuju preliminarni podaci statističkog ureda.
Time je njihov pad ublažen na mjesečnoj razini budući da su se u ožujku bile smanjile za 0,8 posto, prema revidiranom podatku.

Kada se izuzmu narudžbe velike vrijednosti, podaci pokazuju rast narudžbi u odnosu na ožujak za 2,9 posto, navode u statističkom uredu. Najviše su u travnju pale narudžbe transportne opreme, uključujući zrakoplove, brodove i vlakove, i to za 15,4 posto na mjesečnoj razini, odražavajući val potražnje u prethodnom mjesecu.

U proizvodnji računala, elektronike i optičkih proizvoda njihov je priljev smanjen za 5,1 posto. Slijedi proizvodnja električne opreme s padom narudžbi od 4,1 posto. Pale su narudžbe i u proizvodnji strojeva i opreme, i to za 1,5 posto. Pozitivno je pak na ukupni rezultat utjecala automobilska industrija s rastom narudžbi za 4,1 posto, navode u statističkom uredu. U ožujku bile su porasle za 1,1 posto.

Gledano prema kategorijama proizvoda, u sektoru proizvodnje kapitalnih proizvoda i roba za široku potrošnju nove su narudžbe povećane za 0,5 odnosno 0,7 posto. Narudžbe intermedijarnih proizvoda smanjene su pak za 1,7 posto.
Inozemne narudžbe pale su za 0,1 posto, pritisnute 1,4-postotnim padom narudžbi od trgovinskih partnera u eurozoni. Narudžbe od kupaca izvan eurozone porasle su pak za 0,6 posto.

Domaće narudžbe pale su 0,3 posto na mjesečnoj razini, navode u Destatisu. U usporedbi s travnjem 2023. godine, prema prelimianarnom podatku, industrijske narudžbe u travnju su pale za 1,6 posto, blaže nego u ožujku, kada su prema revidiranom podatku smanjene za 2,4 posto na godišnjoj razini.

Preliminarni podaci Destatisa pokazali su da se realni promet u travnju u prerađivačkoj industriji smanjio za 0,9 posto na mjesečnoj razini, više nego dvostruko snažnije nego u ožujku, prema revidiranom podatku.

Prijavite se na naš Newsletter

Popularno