Srijeda, 24 travnja, 2024
spot_img

Zadnje objave

Možda vam se sviđa

Intel je i dalje u gubicima

Intel Foundry, novi odjel kompanije odgovoran za proizvodnju, ostvarilo je prodaju od 18,9 milijardi dolara u 2023. godini. Ovo je pad u odnosu na 27,5 milijardi dolara prethodne godine, saopćila je kompanija.

Operativni gubitak u novom odjelu se povećao na sedam milijardi dolara sa 5,2 milijarde dolara, piše Bloomberg.

Vrijednost dionica kompanije pala je za više pd četiri posto u produženom trgovanju nakon kraja radnog dana na Wall Streetu. Njihov pad od početka godine do danas iznosi čak 13 posto.

Novi vremenski okvir za postizanje profitabilnosti i drugih financijskih ciljeva kompanije potvrđuje velike napore. Ovo uključuje ulaganje milijardi dolara u nove tvornice.

Potrebna transformacija je uveliko u tijeku”, rekao je izvršni direktor korporacije Patrick P. Gelsinger. Dodaje kako vjeruje da će 2024. godina označiti vrhunac gubitaka, uz neophodne troškove za izgradnju novih kapaciteta.

Intel-ov pritisak na vanjsku proizvodnju čipova – poznatu kao livnička industrija – jedna je od najvećih transformacija kompanije u njenoj povijesti. Gelsingerov plan takođe uključuje obnavljanje Intelove nekada neprikosnovene tehnološke prednosti. Istu je izgubio tijekom prethodnog desetljeća, prije svega u tržišnoj utrci sa tajvanskim TSMC-om.

Intel-ovi pokušaji da se vrati na lidersku poziciju u svijetu natjerali su kompaniju da prepusti proizvodnju nekih vitalnih komponenti, otkrio je Gelsinger u prezentaciji. Sada Intel kupuje oko 30 posto svojih silicijskih pločica, rekao je on. Ali poboljšanjem tehnologije – koristeći tehniku koja se zove ekstremna ultraljubičasta litografija – kompanija namjerava vratiti veći dio proizvodnje pod svoje okrilje, rekao je Gelsinger.

Izvršni direktor je ponovio tvrdnju da će Intel obnoviti svoju tehnološku prednost do sljedeće godine. Vremenom će to poboljšati mogućnosti Intelovih proizvoda i učiniti ih jeftinijim za proizvodnju. To će posljedično omogućiti kompaniji da dobije veće narudžbe u usporedbi s konkurencijom. Sve na nivou od očekivanih 15 milijardi dolara do kraja 2030. godine, prenosi Biznis.rs.

Prijavite se na naš Newsletter

Popularno