Srijeda, 24 travnja, 2024
spot_img

Zadnje objave

Možda vam se sviđa

Neophodno je da ECB prestane subvencionirati komercijalne banke

Europska centralna banka (ECB) mora prestati subvencionirati komercijalne banke. Podsjećamo, ECB isplaćuje visokih kamate na položeni novac koji im je posudila po niskoj cijeni, rekao je guverner austrijske centralne banke Robert Holzmann.

U razdoblju jeftinog novca komercijalne banke nagomilale su višak likvidnosti od čak 3,2 bilijuna eura. Novac je položen na račune u ECB-u i sada im nosi kamate po stopi od četiri posto. ECB i Centralne Banke člance eurozone nagomilali su pak gubitke koji se mjere u milijardama eura.

“Ne postoje argumenti u monetarnoj politici koji bi opravdavali takve subvencije“, naglasio je austrijski guverner, član ECB-ovog upravnog vijeća. “Neprihvatljivo je što aktualna struktura stvara ogroman teret za financijske rezultate centralnih banaka”, rekao je Holzmann u intervjuu za Reuters. “Ne možemo bilježiti gubitke kojima se ne nazire kraj, to je jednostavno neprihvatljivo”, naglašava.

Do ljeta 2022. godine ECB je tiskao novac, kupujući državne i korporativne obveznice kako bi snizio cijenu kredita i potaknuo gospodarsku aktivnost i inflaciju u eurozoni. U razdoblju negativnih kamatnih stopa troškovi takve monetarne politike bili su mali.

U srpnju 2022. središnja montarna institucija eurozone počela je podizati kamatne stope kako bi obuzdala inflaciju. Podsjećamo inflaciju je raspirilo poskupljenje energije i hrane. Do rujna prošle godine podigli su ih za čak 4,5 postotnih bodova. Ovo im je donijelo ogromne troškove i gubitak u 2023., o čemu je pisala Financa.

ECB mijenja pravila

Pojedine centralne banke u eurozoni upozorile su da ne očekuju pozitivan rezultat ni u ovoj godini, a možda ni u 2025. ECB je, dijelom i zato, odredio da komercijalnim bankama neće isplaćivati kamatu za jedan posto položenog novca.

Neki dužnosnici, uključujući predsjednika njemačke centralne banke Joachim Nagela, zalagali su se da udio bude veći. Ipak, nisu dobili podršku. Bundesbank je lani u stavci kamata zabilježio neto minus od 13,9 milijardi eura. Austrijski guverner poručuje da ne odustaje od zahtjeva da se smanje isplate komercijalnim bankama.

Ta rasprava za mene definitivno nije završena. Time bismo, po mom mišljenju, mogli vratiti dio novca.

Robert Holzmann, guverner austrijske centralne banke

Prijavite se na naš Newsletter

Popularno