Financa
Digitalni poslovni portal

Izložba NFT-ova u pariškom muzeju moderne umjetnosti

Centro Pompideo u Parisu planira ugostiti izložbu čiji je cilj spajanje umjetnosti i blockchaina. Planirana je ovog ovog proljeća u domu prve zbirke moderne umjetnosti u Europi i vodećeg muzeja suvremene umjetnosti u Parizu. NFT-ovi dolaze u epicentar pariškog svijeta umjetnosti. Izložba će sadržavati NFT-ove više od 16 digitalnih umjetnika iz cijelog svijeta. Naravno bit će uključeni i popularni kolekcionarski predmeti, kao što su CryptoPunk #110 i Autoglyph #25, oba donirana Centru Pompidou.

Cryptofunks i dalje sinonim za NFT

CryptoPunks, NFT-ovi na Ethereum blockchainu, jedna su od najdominantnijih i najpopularnijih NFT kolekcija slika. U opticaju je 10 000 CryptoPunkova, od kojih se najjeftiniji može kupiti za 63 ETH ili otprilike 95 000 dolara (prema podacima dostupnim na CoinGecku). CryptoPunks se prodaje za milijune dolara po komadu, čak i tijekom trenutnog medvjeđeg tržišta, piše Hrvatski Bitcoin Portal.

Autoglifi su puno rjeđi. Projekt generativne umjetnosti temeljen na Ethereumu iz Larva Labsa, izvornog tvorca CryptoPunksa, ukupno sadrži samo 512 NFT-ova. Trenutna donja cijena (ili cijena najjeftinijeg navedenog NFT-a) za taj projekt je nevjerojatnih 249 ETH ili nešto više od 377 000 USD.

Ovo će biti prvi put da je Centar Pompidou prihvatio NFT-ove u svoju zbirku, u kojoj se nalaze remek-djela revolucionarnih umjetnika kao što su Vassily Kandinsky, Marc Chagall, Henri Matisse i Frida Kahlo, između ostalih. Centar Pompidou je najveći muzej moderne umjetnosti u Europi.

Xavier Rey, ravnatelj Francuskog nacionalnog muzeja moderne umjetnosti, istaknuo je da Centar Pompidou “slijedi svoj interes za digitalnu umjetnost povezanu s blockchainom.

Web3 je inovativno područje koje su umjetnici sada iskoristili kako bi stvorili originalna i odvažna djela, a ova kolekcija ponovno potvrđuje našu podršku umjetnicima u osvajanju novih sredstava izražavanja, što je temelj moderne umjetnosti.

Xavier Rey, ravnatelj Francuskog nacionalnog muzeja moderne umjetnosti

Tvorac NFT-a Yuga Labs, koji posjeduje intelektualno vlasništvo (IP) CryptoPunksa od ožujka 2022., rekao je da je inicijativa dio naslijeđenog projekta koji donira Punks vodećim umjetničkim institucijama diljem svijeta. Tvrtka je već donirala CryptoPunk #305 Institutu za suvremenu umjetnost u Miamiju, piše Hrvatski Bitcoin Portal.

Vidjeti CryptoPunk #110 izložen u Centru Pompidou, vjerojatno najprestižnijem muzeju suvremene umjetnosti na svijetu, sjajan je trenutak za Web3 i NFT ekosustav i čast nam je pomoći u pokretanju ovog kulturnog razgovora.

Greg Solano, suosnivač Yuga Labs.

NFT-ovi su digitalna imovina koja predstavlja objekte iz stvarnog svijeta poput umjetnosti, glazbe, predmeta u igri i videozapisa. Na temelju tehnologije distribuirane knjige, NFT-ovi mogu poslužiti kao metoda autentifikacije za kupce jedinstvenih predmeta, dokazujući aspekte poput vlasništva.

Prijavite se na naš Newsletter

Možda Vam se sviđa

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da ste u redu s tim, ali možete odbiti ako želite. Prihvati Opširnije