Financa
Digitalni poslovni portal

Tržišta kapitala – pročitajte što se događalo u proteklih 7 dana

Tržišta kapitala su proteklih sedam dana provela u grču. Naime, isčekuju se daljnje najave centralnih banaka oko poovećanja kamatnih stopa u cilju suzbijanja inflacije. Kripto tržišta su rasla, a Bitcoin je jučer u jednim trenutku zabilježio najveću cijenu u ovoj godini, 45.877,94 BAM.

Wall Street

Wall Street, američka tržišta kapitala, su proteklih tjedan dana doživio korekciju. Dionica su pale jer će FED nastaviti povećavati kamate. Američko tržište rada je i dalje snažno, a snažni su i inflacijski pritisci.
Nasdaq, tehnološka burza, je porasla za 0,24%, je jedina u “zelenom”. Dow Jones je oslabio za 0,18% posto, te je jučer završio na 33.826,69 bodova, dok je S&P 500 skliznuo za 0,28 posto i tjedan je završio na 4.079,09 bodova.

Jučer je također objavljeno da je broj prvih zahtjeva za pomoć nezaposlenima prošloga tjedna neočekivano pao. Tržište rada je i dalje snažno. Oba podatka ukazuju na to da bi inflacijski pritisci mogli ostati povišeni dulje razdoblje nego što se na tržištu očekivalo. Zbog toga se procjenjuju da će američka središnja banka još barem u dva navrata povećati kamatne stope, u raspon od 5 do 5,25 posto.

Od početka godine cijene su dionica snažno porasle jer su se ulagači nadali da bi FED mogao završiti ciklus povećanja kamata s ključnom kamatom ispod razine od 5 posto. Očekivalo se popuštanje inflacije, te početak ciklusa smanjenja kamata.

Dolar jača, nafte pada

Dolarov indeks dosegnuo je u petak novu najvišu razinu u zadnjih šest tjedana od 104,31 bod, ojačavši 0,63 posto u odnosu na dan ranije. Na putu je dobitka treći tjedan zaredom. Ovo je najduži pozitivni niz još od lanjskoga rujna i kreće se prema najvišoj razini u zadnjih 20 godina. Jačanje američke valute poduprli su posljednji američki pokazatelji koji su podigli očekivanja tržišnih sudionika oko daljnjeg rasta kamatnih stopa u SAD-u.

Prema jenu, dolar je dosegnuo novu najvišu razinu u zadnjih šest mjeseci od 134,69 jena za dolar. Istodobno, euro je oslabio 0,4 posto prema dolaru u odnosu na dan ranije, na 1,0635 dolara. Od početka tjedna, kada je dosegnuo najvišu razinu prema dolaru u zadnjih devet mjeseci od 1,0927 dolara, oslabio je otprilike 2,6 posto.

Na naftnim tržištima, cijene su pod pritiskom zabrinutosti da bi daljnje oštro podizanje kamatnih stopa u SAD-u moglo pritisnuti potražnju u vrijeme dok američke zalihe goriva rastu. Barel Brenta u Londonu je pojeftinio u petak 0,6 posto, na 84,65 dolara, a za toliko je pojeftinio i na američkom tržištu te iznosi 78 dolara. Na oba tržišta od početka tjedna cijena barela pala je za otprilike 2 posto.

pad globalnih trzistaTržišta kapitala - ilustracija
pad globalnih trzistaTržišta kapitala – ilustracija

Europska tržišta kapitala

Na europskim burzama nešto je optimističnije stanje. Europska tržišta kapitala u proteklih sedam dana su nudila blagi optimizam. Paneuropski Stoxx 600 indeks je tjedan završio u plusu 1,32 poosto, te je završio 464,30 bodova. Istodobno, frankfurtski DAX je porasta za 1,04 posto, te je tjedan završio na 15.482 bodova. Pariški CAC je porastao za 2,80 posto, na 7.347,72 boda, a londonski FTSE indeks za 1,55 posto, na 7.8.004,36 bodova.

Investitore je ohrabrilo najnovije izvješće njemačkog Mercedes-Benza o snažnoj dobiti, što je podiglo cijenu njegove dionice za 1,8 posto. Kompanija je, naime, premašila očekivanja analitičara izvijestivši o lanjskoj dobiti od 20,5 milijardi eura, a najavila je i program otkupa vlastitih dionica do 2025. u vrijednosti od 4 milijarde eura te isplatu dividende od 5,2 eura po dionici ili 20 centi više nego lani.

Znatno je poskupjela i dionica švicarske kemijske kompanije Sika, za 3,3 posto, pošto je izvijestila o boljoj od očekvanja zaradi u 2022.

Kripto tržišta kapitala vrve optimizmom

Bitcoin je u proteklih sedam dana ostvario rast 13,74%. Postignuta je i najveća cijena u 2023. godini u iznosu 45.877,94 BAM. Jučer se trgovanje završilo s cijenom 45.404,56 BAM. Sličan trend je pratio i Ethereum. Početak trgovanja u ponedjeljak je krenuo s cijenom od 2.759,83 BAM. Tijekom tjedna je porasla vrijednost za 13.34%, te je trgovanje završeno s cijenom 3.127,91 BAM. Ostale kriptovalute su imale sličan trend. Voditelj istraživanja u CoinSharesu James Butterfill rekao je da je smekšavanje stajališta monetarne politike SAD-a temelj za optimizam na kripto tržištu.

Prijavite se na naš Newsletter

Možda Vam se sviđa

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da ste u redu s tim, ali možete odbiti ako želite. Prihvati Opširnije