Financa
Digitalni poslovni portal

Kako bi mogao izgledati novi iPhone 15 Pro?

Ekskluzivne rendere nadolazećeg uređaja iPhone 15 Pro, temeljene na CAD modelu 9to5Mac-u dostavio je pouzdani proizvođač kućišta i 3D umjetnik Ian Zelbo. Renderi pokazuju neke značajne promjene u dizajnu i značajkama Appleovog vodećeg pametnog telefona, čije se lansiranje očekuje na jesen ove godine.

CAD datoteke poput onih na kojima se temelje ovi renderi Apple daje tvornicama u Aziji da pripreme maske za telefone prije lansiranja. Time se osigurava dostupnost kućišta kada se uređaj lansira.

Specifični CAD ovdje dolazi iz tvornice izvan Kine koja je izgleda prva dobila ove datoteke. Povijesno gledano, CAD datoteke točne su prema konačnom uređaju u pogledu dimenzija i dizajna, budući da bi posjedovanje netočnih bilo skupo za dizajnere kućišta i tvornice.

iPhone 15 Pro back; Izvor: 9to5Mac
iPhone 15 Pro back; Izvor: 9to5Mac

Punjač i okvir

Najuočljivija promjena je prebacivanje s Lightning porta na USB-C. Što označava veliko odstupanje od Appleovog vlasničkog konektora koji se koristi na iPhone uređajima i većini Appleovih dodataka još od 2012. godine.

To bi moglo biti zbog pritiska Europske unije koja se zalagala za zajednički standard punjenja za sve pametne telefone i uređaje. Nažalost, to može biti ograničeno na kabele odobrene za Appleov MFi program za brzine prijenosa podataka i brzine punjenja.

Još jedna promjena je zakrivljenost rubova, kako na staklu tako i na metalnom okviru. Staklo se blago zakrivljuje oko rubova, stvarajući neprimjetan prijelaz na okvir. Sam okvir također je zakrivljeniji nego prije, nalik dizajnu 14-inčnog i 16-inčnog MacBook Pro modela i novog M2 MacBook Aira. To bi moglo učiniti telefon udobnijim za držanje i manje podložnim slučajnim dodirima.

USB C Port iPhone 15 Pro; Izvor: 9to5Mac
USB C Port iPhone 15 Pro; Izvor: 9to5Mac

Kamera i bočne tipke

Izbočina kamere na stražnjoj strani također je deblja nego prije. Što ukazuje da je Apple možda nadogradio sustav kamere novim senzorima ili lećama. Raspored kamere ostaje sličan iPhoneu 14 Pro, s tri leće i LiDAR skenerom raspoređenim u kvadratni modul. Leće kamere deblje su u ovoj generaciji, što vjerojatno ukazuje na veće senzore.

Na bočnoj strani telefona možemo vidjeti neke promjene na tipkama za glasnoću i na prekidaču za isključivanje zvuka. Tipke za glasnoću izgledaju poput kapacitivnih tipki umjesto fizičkih, o čemu se pričalo. S obzirom na rendere, to se ne može sa sigurnošću reći, ali čini se vrlo vjerojatnim. Prekidač za isključivanje zvuka također izgleda redizajniran, s manjim i zaobljenijim oblikom sličnim kapacitivnim tipkama.

Usporedba iPhone 14 i iPhone 15; Izvor: 9to5Mac
Usporedba iPhone 14 i iPhone 15; Izvor: 9to5Mac

Renderi ne pokazuju nikakve detalje o rezoluciji iPhonea 15 Pro, ali očekujemo da će biti sličan iPhoneu 14 Pro. Tijelo uređaja je nekoliko mm manje s tanjim okvirom, tako da ćemo vjerojatno isti 6,1-inčni zaslon vidjeti u nešto manjem kućištu. Dynamic Island je i dalje prisutan i čini se da je otprilike iste veličine kao iPhone 14 Pro.

Ovi se prikazi temelje na ranom CAD modelu i možda neće odražavati sve aspekte Appleovog konačnog dizajna. Međutim, daju nam ideju o tome što možemo očekivati od jednog od najočekivanijih pametnih telefona ove godine i svih važnih promjena, poput ljepšeg okvira i USB-C utora za punjenje.

Prijavite se na naš Newsletter

Možda Vam se sviđa

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da ste u redu s tim, ali možete odbiti ako želite. Prihvati Opširnije